Når briten Asif Kapadia (45) kommer til Tromsø i januar blir det hans tredje TIFF-visitt siden 2003. Da var han her med spillefilmdebuten «The Warrior».

Bond-pike på TIFF

– Vi har invitert Asif flere år på rad. Han har hatt veldig lyst, men ikke fått det til å passe i kalenderen. Nå har han det travelt med å få ferdig filmen om Maradona, men han bestemte seg for å sette av tid. Han har med seg familien, kona og to sønner, for at de skal få oppleve Nord-Norge og TIFF, skriver festivalsjef Martha Otte i en sms.

Sist gang han var i Tromsø var for ti år siden, med filmen «Far North» og skuespilleren Michelle Yeoh som spiller hovedrollen.

– Det er eneste gangen vi har hatt en Bond-pike på TIFF (hun spilte i «Tomorrow Never Dies», red.anm.). TIFF har fulgt Kapadia nesten gjennom hele filmkarrieren, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund i TIFF.

Film om Maradona

Siden siste Tromsø-besøk i 2008 har han rukket å vinne en Oscar-statuett for beste dokumentarfilm. Den vant han i fjor for «Amy», om artisten Amy Winehouse som døde i 2011. Faren til Amy hadde imidlertid lite godt å si om filmen.

– Det er en negativ, ondskapsfull og misvisende fremstilling, skal faren Mitch Winehouse ha skrevet til regissør Asif Kapadia på Twitter.

Nå er han i gang med en dokumentarfilm om den argentinske fotballegenden Maradona.

Oscar-vinneren har også regissert to av episodene til TV-serien «Mindhunter» som går på Netflix.

På TIFF skal Kapadia holde en masterclass for film- og TV-bransjen i regi av Filmfond Nord, Nordnorsk Filmsenter og TIFF.

Dokumentartrilogi

– Den blir arrangert torsdag 18. januar hvor det blant annet blir vist klipp fra «Maradona» som skal ha premiere i løpet av 2018. Filmen blir den siste i en dokumentarfilmtrilogi om talent og berømmelse i den moderne medievirkeligheten. Det startet med «Senna» (om Formel 1-føreren Ayrton Senna, red.anm.) i 2010, og fortsatte med «Amy» i 2015. De er store personligheter som har levd under et stort medietrykk, sier Henning Rosenlund.

Larger than life

Han mener Kapadia har bidratt til å fornye dokumentarfilmsjangeren med sine filmer.

– Han kommer fra fiction-sjangeren. Når man ser dokumentarfilmene hans oppfatter du at du ser noe som ligger nær fictionfilmen. Han bruker ikke intervjuer eller talking heads som forklarer hvordan det var. I «Senna» og «Amy» har Kapadia klart å finne fram til et konsept som er «larger than life», om tragiske figurer.

I forbindelse med at Asif Kapadia besøker Tromsø Internasjonale filmfestival vises et portrettprogram med tre av hans filmer; «The Warrior», «Senna» og «Amy». Langfilmdebuten «The Warrior» omtales som en vaskeekte western fra India, i beste Sergio Leone-stil.