I tillegg kommer alle kortfilmene i Film fra Nord-programmet. Festival- og programsjef Martha Otte mener festivalpublikummet kan glede seg til 15. januar når den 28. Tromsø Internasjonale filmfestival starter.

TIFFs varemerke

– Det blir et veldig sterkt år, med et program jeg personlig er veldig glad i. Det er noe for alle, alt fra isbrytere fra Murmansk og thrillerfilmer til kambodsjanske transvestitter. Det er drama, komedie og tankevekkende filmer, og filmer som er vanskelig å sette i bås. Det er varemerket vårt, sier Otte.

Sideprogrammene Horisonter, Horisonter Øst, Norske Horisonter, Overdrive, Kritikeruka og Film fra Nord i tillegg til konkurranseprogrammet er med også neste år. Det blir miniportretter med britiske regissøren Asif Kapadia og den japanske regissøren Naoko Ogigami. Begge kommer til Tromsø.

To aktuelle tema

To aktuelle tema vil sette sitt preg på 2018-programmet: «Havet» og «Radikalisert», som er to tematisk større sideprogram.

– Havet er et stort tema, og vi berører noen sider ved havet på film. Det er så mye drama forbundet med havet, og det har stor tiltrekningskraft på forestillingsevnen vår og hvordan vi forstår oss selv i verden, sier Martha Otte.

«The Cove» (USA, 2009), som vant Oscar for beste dokumentarfilm, handler om japanske delfinfiskere, mens «A Whale of a Tale» (Japan, 2016) gir japanernes egen versjon av den tradisjonsrike fangsten.

– Regissøren av «A Whale of a Tale», japaneren Megumi Sasaki, kommer til Tromsø. For Norge som havnasjon er dette et relevant tema.

Fleste fra Midtøsten

Stumfilmkonserten med filmen «Terje Vigen», James Camerons «The Abyss», islandske «The Deep», færøyske «Dreams by the Sea» og franske «The Odyssey» er andre filmtitler i havprogrammet.

Radikalisert-programmet består av seks filmer om verden etter 11. september 2001.

– Det er ikke filmer som er for navlebeskuende på oss selv. Selv om det også handler om radikalisering av unge i vesten, handler de mest om Midtøsten. Det er filmer om vanlige mennesker og hvordan omgivelsene gjør at de blir radikalisert. De havner i en sosial skvis i samfunnet de lever i, sier assisterende programsjef Henning Rosenlund.

Spennende drama

Fatih Akins nye film «Ut av intet» vises. Filmmusikken er for øvrig ved Josh Homme fra bandet Queens of the Stone Age. Filmen handler om nynazister og inngår i et seminar i samarbeid med FN-sambandet og Anne Gjelsvik, professor i filmvitenskap.

– Filmene vi viser er primært fiksjonsfilmer; både spennende og gode og dramaer. Filmene «City of Ghosts» og «Road to Guantánamo» er fiksjonshybrider. De to norske filmene «Golden Dawn Girls» og «Aleppos fall» kan også relateres til Radikalisert-temaet, sier festivalsjefen.

Dance-along-film

Selv om det er mye alvor på TIFF-programmet, er det funnet plass til mye musikk. Det blir tre stumfilmkonserter, et knippe musikalfilmer fra gamle Sovjetunionen som knapt har vært vist og en film om Grace Jones.

Mens det sto film med sing-along på programmet sist januar, blir det dance-along i januar 2018, med Patrick Swayze og Jennifer Grey i hovedrollene.

– Vi ville finne på noe nytt, og torsdag 18. januar viser vi «Dirty Dancing» på Driv. Da kan folk danse mens de ser filmen. Vi skal også mobilisere dansere fra dansegrupper i byen, og så håper vi folk kler seg tidsriktig.