Sammen med Andreas Ulvo (piano), Sigurd Hole (bass) og Jonas Howden Sjøvaag (slagverk) leverer saksofonisten Karl Seglem med albumet «Nordic Balm» noe av det vakreste som er gjort innen norsk jazz.

Selv om det i dybden handler om det samme, er det egentlig en lang vei fra det Karl Seglem på 1990-tallet gjorde sammen med Håkon Høgemo (hardingfele) og Terje Isungset (perkusjon) i trioen Utla.

Fellesnevneren er utgangspunktet i norsk folkemusikk. Men der drivet, rytmen og groovet var det bærende element den gang, så er det nå de vakre melodiene, det vare uttrykket og det fintfølende samspillet som gjør musikken, selv om det også innimellom trøs litt hardere til og skapes variasjoner i stemningsleiet.

De tre musikerne Karl Seglem har med seg på denne utgivelsen utgjør ellers Eple Trio, som de siste åra har satt spor etter seg i norsk jazzhistorie.

De fire musikerne vi hører på «Nordic Balm» har virkelig funnet hverandre. De presenterer melodiøs jazzfolk med en poetisk norsk egenart de er temmelig alene om å uttrykke.

«Nordic Balm» er studioalbum nummer tre med denne kvartetten. All musikken er skrevet og arrangert av musikerne, og de leverer et nytt høydepunkt i Seglems fyldige diskografi.

Men albumet gir oss ikke bare et bilde av den strålende saksofonisten Karl Seglem. Eller for den saks skyld av jazzens fremste bukkehornspiller gjennom alle tider.

Her er det oftest ensemblespillet som får lov å bære det hele. Vi hører kvalitetene til de enkelte elementene og hver av de dyktige musikerne, men smelta sammen, ofte med Andreas Ulvos pianospill som kjerne, blir det til noe som er større.

Og mange steder i landet kan publikum også glede seg til å høre disse musikerne og musikken live. Etter at albumet lanseres i dag, drar de ut på en omfattende turné. Den avsluttes med en konsert i regi av Tromsø Jazzklubb 12. februar.

foto
Karl Seglem: Sammen med Anreas Ulvo, Sigurd Hole og Jonas H. Sjøvåg, gir Karl Seglem ut albumet «Nordic Balm». Foto: Oddleiv Apneseth