Helt siden Heath Ledger portretterte Jokeren i «The Dark Knight» har verden ventet spent på hvem som igjen skulle ikle seg et skjevt smil og en mildt sagt ustabil personlighet.

Denne filmen gjør det eneste rette ved å ikke fokusere for mye på Jokeren (Jared Leto), som rett og slett blir en tilsidesatt bifigur, i denne karakterrike historien om skurkene som skal redde verden.

Antiheltene

For glem alt du vet om antihelter, deprimerte detektiver og ødelagte liv på film. Dette er A-gjengen av sjanseløse slemminger som blir satt sammen i et team for å beskytte verden mot andre mutanter. Deres motivasjon? Alle slipper å sitte inne på cella si, og ikke minst, de får ikke hodet blåst bort av mikrodynamitten som er plassert i nakken deres av regjeringen. Og det er her moroa begynner.

En gal eks-psykolog, en mann som aldri bommer, en krokodillemann, en pyroman som kan frembringe ild fra løs luft, en voldelig bankraner og ei samuraidame som har sin avdøde manns sjel inne i sverdet sitt. Det høres høytflygende og ekstremt ut, men tro det eller ei - disse karakterene er filmens enorme styrke.

Gode karakterer

Lagets tre hovedpersoner, Deadshot (Will Smith), Harley Quinn (Margot Robbie) og Diablo (Jay Hernandez) gjør alle tre svært interessante rollefigurer som man rekker å bli godt kjent med i løpet av filmens to timer. Karakterene er komplekse og svært interessante. Dessverre går dette ut over resten av laget, som vi ikke kunne brydd oss mindre om, ettersom vi ikke får sjansen til å komme under huden deres.

Jeg nevnte tidligere Jokeren, som på ingen måte gjør seg bort. Jared Leto gjør en god, og ikke så ulik tolkning som Heath Ledger gjorde, men Jokerens rolle er i hovedsak med i filmen for å bygge opp kjæresten og filmens store sexbombe, Harley Quinn.

Elendige skurker

De som stikker seg best ut i denne karakterrike actionfilmen er definitivt lettantennelige Jay Hernandez og mystiske Cara Delevingne. Begge er utilregnelige og klarer å pirre nysgjerrigheten vår, samt å ikke havne i klisjéfella, som mange av andre karakterene gjør.

Likevel er det forutsigbarheten i historien og selve hovedskurkene som blir «Suicide Squad»s store svakhet. Nå er riktignok filmens premisser rimelig høytflygende, men filmens store skurker driver med heksekunst, gjør mennesker om til «slavezombier» og byggingen av en stor maskin som skal senke menneskeheten. Vi får aldri svar på hva denne maskinen er eller hva den kan gjøre, og «slavezombiene» er heller ikke særlig fryktinngytende, men heller irriterende og bare i veien.

Det hele blir litt søkt og svekker filmens styrke om at det er noe sterkt menneskelig som man kan identifisere seg med i hver karakter.

«Suicide Squad» er likevel en veldig underholdende og morsomt actionfilm som setter andre DC Comics-filmer i skyggen. Jeg tør påstå at selskapet, som er i hard konkurranse med Marvel, ikke har laget en bedre film siden «Watchmen» og «The Dark Knight» fra 2008–2009. Får vi flere filmer av samme kaliber bør Marvel passe seg ...

”SUICIDE SQUAD”Regi og manus: David AyerMed: Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto, Jay Hernandez og Joel KinnamanNasjonalitet: USA 2016Spilletid: 2t 2mAldersgrense: 12 årNorgespremiere: 5. august

foto
FLAMMEMANNEN: Jay Hernandez gjør en kjempegod tolkning av Diablo. Foto: Courtesy of Warner Bros. Picture