Her skorter det virkelig ikke på verken evner eller gode idéer – eller god genetikk, for den saks skyld. Amerikaneren har selvfølgelig gått en musikalsk skole for de ekstra privilegerte, som avkom av singer-songwriteren Libby Titus og The Band-trommis Levon Helm.

Hennes produsent Joe Henry har i lang tid tatt sin del av ansvaret – og vel så dét – for å bevare og videreutvikle den amerikanske musikkarven. Henry har lyktes i å kryste ferske godsaker ut av soulbautaer som Allen Toussaint og Aaron Neville i senere år, og jeg krysser fingre og tær for at hans samarbeid med Amy Helm fortsetter.

Allerede under innledningen på dette albumet var jeg fortapt. Tittelsporet er en dose kjølig, mollstemt soul med pondus nok til å fremkalle rykninger i både kropp og sjel. Resten av plata er en safari der de fleste amerikanske musikkuttrykkene stikker hodet fram, og brøler ut sin evinnelige relevans.

Gospelmusikken er sentral hele veien, med forsterkende innslag av folk, soul, rootsrock og country.

Hyllesten til den afroamerikanske folk-pioneren Odetta er fremført med samme lidenskap som den italienske fotballkeeperen Gianluigi Buffon tilfører sin nasjonalsang. Helm synger samtidig så uanstrengt og instinktivt, at en egentlig ikke tenker over den musikalske spennvidden hun dekker i løpet av disse ti låtene.

Woodstock-beboeren Helm nyter godt av låtskriverhjelpa fra produsent Joe Henry og Hiss Golden Messenger, men gjør også en rekke vellykkede coverversjoner på «This Too Shall Light».

Tolkningen av taffeljazz-klassikeren «Long Daddy Green» er langt skumlere enn Blossom Dearies original, mens hjerteknuserballaden «Michigan» låter friskere og større enn versjonen til The Milk Carton Kids. «Mandolin Wind» låter faktisk enda mer som en outtake fra «Sticky Fingers/Exile»-æraen til The Rolling Stones, enn Rod Stewart-originalen.

Det er ikke noe fiksfakseri eller forstyrrende bullshit på «This Too Shall Light». Fokuset ligger på knakende gode melodier, og disse er fremført av en artist som gløder. Nyt dem gjerne i eget selskap.

data-type="a" data-id="89879124">