Tønes fra Sokndal er en av de mest bejublede og kritikerroste soloartistene i Norge det siste tiåret. Med sin underfundige humor, sitt skjeve blikk på verden, sin eminente hverdagssurrealisme og sine skarpe observasjoner har han siden 1996 laget hele ti studioalbum, turnert landet rundt, og spilt på stadig større scener.

Han var lenge et fenomen de holdt for seg selv i Rogaland, men med særlig de fire siste skivene har hans popularitet spredt seg og etablert ham på de større scenene hele landet rundt.

Vi møtte ham i Stavanger for det som ble en utrolig fin prat om både hans egen musikk og hans enorme spennvidde i egen smak og hans egen platesamling.

Det ble ikke fritt for nerding her heller, og det er jo veldig gøy å snakke musikk med noen som er så til grader dedikert til det, og som i hele sitt liv har dykket ned i kataloger og konsumert haugevis av konserter. Ikke minst snakker vi om bruk av humor i tekster, om å le på rett og feil sted og om det å spille live.

Og visste du at han har spilt i bandene Verdens Undergang, Røde Knær og Trilling Steins? Ikke jeg heller. Det får dere høre mer om her, samt masse andre nerderier om alt fra beinhard hardcore til den tandreste visesang.

Bra mann i luka, Frank, og en gjest og heidersmann det var utrolig stas å invitere inn i podkasten vår.

Den vedlagte spillelista er uhyre vid i omfang og temmelig fyldig. Likevel var det dårlig stelt med strømmetjenestenes tilbud på en av hovedartistene vi sveiper innom, nemlig den nylig avdøde Lee Clayton. Legger derfor ved to nøkkellåter her.

Først liveversjonen av «Industry», spilt inn på Cruise Cafe i Oslo, med den uforlignelige Tore Elgarøy på gitar. Deretter sistesporet på den hinsides enhver mening klassiske skiva «Naked Child» (1979), mastret fra en vinylutgave av plata, med knitring og det hele. Hør begge, om du ikke kjenner til det fra før. Særlig da. Men hør på det uansett. Alle burde i det hele tatt høre mer på Lee Clayton. Og hør på Tønes!

Tønes spiller konsert i Tromsø Kulturhus den 25. november.

Hør episoden i Spotify her

Hør episoden i iTunes her

Sjekk ut spillelista i Spotify her

Sjekk ut spillelista i Tidal her