Satellittscenen

18.05: LISA SKOGLUND

Det flommer ikke akkurat over av lokale artister under årets festival, men desto gledeligere er det at de i hvert fall slipper til vår egen Lisa Skoglund til å kicke det hele i gang fra Satellittscenen. Lisa er et etablert navn på den lokale stjernehimmelen, noe hun har vært lenge. Det er 10 år siden hun ble tildelt turnéstipend fra Festspillene i Nord-Norge og allerede i 2014 kom EP-en «Alt vi ikke sir». Senere har det blitt en rekke turneer land og strand rundt, et solid dryss med singler og to fullengdere.

Lisa har hele tiden gått sine egne veier, skriver ufiltrerte og personlige tekster og har bygget seg opp en stadig større fanskare både innenfor og utenfor bygrensene. Normalt er det å være først ut på en festival en utakknemlig og vrien oppgave, men Lisa snur sikkert dette til sin fordel, der hjemmebane-aspektet aldri må underkjennes.

Anbefalt skive: I mars ga hun ut albumet «Gi mæ nokka ekte å feire», og det er nærliggende å tro at livesettet vil bygges opp rundt denne skiva, så vi går for den.

Se opp for: Lisa Stokke. Hun er også fra Tromsø, og heter også Lisa, og har også et etternavn som begynner på S, og har også stått på scenen. Men hun vil stå der alene, som hele verdens og eneste Lisa, og bare fem minutt ut i konserten vil hun ikke lenger orke å henge i det overprisede VIP-området, sammen med alle andre som overhodet ikke er interessert i det som er på scenen, og da er det sannelig ikke godt å vite hva vi har i vente. Lisa Skoglund vil etter all sannsynlighet ta det hele med stoisk ro, og bare spille den selvkomponerte låten «Drøm dæ bort», etterfulgt av et oppgitt «Mama Mia»-sukk.

19.55: KAMELEN

Han er en av Norges mest profilerte rappere de siste 6–7 årene, både som følge av musikken og noen av de mer ehhh … utenomsportslige aktivitetene. Arrestasjoner og bråk, verbale utblåsninger og kontroverser til tross, det er jo musikeren Kamelen som er booket til festivalen, og det er den han skal vurderes etter her. Han er jo heller ingen bakgårds- eller undergrunnskatt, noe over en halv million månedlige Spotify-lyttere (og en rekke enkeltlåter på et tosifret antall millioner strømminger) sier sitt om. Bergenseren er dessuten den eneste rapperen/hip hop-musikeren på hele festivalen i år, som nesten er en sak i seg selv. Men her får dere i hvert muligheten.

Anbefalt skive: Med en pistol mot tinningen, gangsta style, går vi for hans andre fulle album, «KINGPIN SLIM» (2019).

Se opp for: Pistoler mot tinningen.

21.45: SIRKUS ELIASSEN

Det er flere artister fra Bodø enn fra Tromsø under årets festival, som er noe av en skandale, men vi kan selvsagt heller snu på det og se på det som kulturell Marshall-hjelp. Bodøs mest kjente kulturelle sirkus har i hvert fall lenge vært en kommersiell vinner på livescenene rundt i landet, ikke minst her i nord.

Med store mengder skamløst publikumsfrieri, høy allsangfaktor og en jovialitet så intens at Harald Rønneberg og Tommy Steine får komplekser, er de som skapt for festivalmarkedet. Som ei lita avis i Finnmark skrev da Cirkus Merano for første gang i historien hadde besøkt bygda: «Bedre sirkus får du ikke!»

Anbefalt skive: De er ikke noe glade i hele skiver, og sverger heller til det digitale singelformatet. Ergo er det bare å strømme i vei på din foretrukne strømmetjeneste.

Se opp for: Cirkus-Merano-direktør Knut Dahl. Han har nemlig lest i ei lita avis i Finnmark at hans sirkus er så bra at man ikke får bedre sirkus, og da vil han altså ha seg frabedt at noen eplekjekke bodøværinger driver og har seg i sagmuggen på hans domene.

Hovedscenen

17.00: HALVDAN SIVERTSEN

Nok en kulturell pingpongball som veksler mellom å headline Bukta og Rakettnatt. Da han spilte på Buktafestivalen i fjor, var det en lokal og genial journalist her i byen som tok seg av forhåndsomtalen, og det var så eminent skrevet at jeg heller bare siterer geniet i sin helhet enn å finne på noe nytt:

«Den tromsøfødte prisgrossisten og multiselgende artisten har vært en kjent og folkekjær visesanger over det ganske land i et par, tre mannsaldre. Seks Spellemannpriser (hvorav to sammen med Gitarkameratene), innlemmelse i Rockheims Hall of Fame og utnevnelse til kommandør av St. Olavs Orden sier jo sitt.

Forvent massiv allsang fra de over 60, samt diskret buing fra bakre rekker når Bodø/Glimt-sangen «Ti tusen tommeltotta» blir fremført».

Steike være, det var genialt skrevet! Tipper Haltis selv er enig, om jeg må si det.

Også var det én ting: Halvdan Sivertsen var altså IKKE mannen som var inni pelsen til Labbetuss. Det var smurfen Geir Børresen. Halvdan, derimot, sang om Labbetuss og var kompis med Labbetuss. Få det inn i nøtta!

Anbefalt skive: Med en katalog som spenner seg over 50 år med utgivelser, er det jo fristende å gå for ei samleplate, men det er jo mye artigere å gå for andreskiva «Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden» (1975), en tittel som får «Henrik Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster» til å fremstå som rene barneskirennet.

Den som klarer å si «Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden» «Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden» «Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden» fort – med en grunnpromille på 2, vinner et gratis festivalpass – personlig påspandert av undertegnende – til neste års festival.

Se opp for: Øyvind Alapnes, daglig leder i TIL. Nå er han nemlig så dørgende lei av at Bodø/Glimt kjøper opp alle de tromsøfødte stortalentene fra klubben, at han har tenkt å kapre hele festivalen med et helikopter under Halvdan-konserten, kidnappe tromsøfødte Halvdan, fly ham opp til Romssa Arena, gaffa-tape ham til benken og bare la ham være der – som ubenyttet reserve. Man skal ikke underkjenne hevnlyst.

18:50: RUBEN

Født i Harstad. Oppvokst på Bjarkøy. For 50 år siden ville han blitt møtt på Domus-kaia av byguta som skulle banke ham, bare for at han var født i Harstad og oppvokst på Bjarkøy, men i dag er møtes han heller av en armada fans som har trykket den særs populære artisten til sine bryst. Hans debutsingel, «Walls» (2017) oppnådde umiddelbart høye strømmetall og sendte ham rett inn på VG-listas topp 10-lista, og siden har han ikke sett seg tilbake. Ruben sopet inn Musikkforleggerprisen 2019 i klassen «Årets gjennombrudd – Populærmusikk», og vant i 2019 Spellemannprisen 2019 i klassen årets låt med «Lay By Me».

Kontrakt med Universal, som lanserer ham som «Norges pop-prins», og med strømmetall som puster Dagny i ryggen (1,3 millioner månedlige lyttere er veeeeldig mye), ligger alt til rette for et forent Tromsæ/Bjarkøy-o-rama på Prostneset.

Anbefalt skive: Han er også en som foretrekker det digitale singelformatet, der samtlige finnes i alle strømmetjenester med respekt for seg selv. Lag spilleliste.

Se opp for: Etterkommere av legenden Tore Hund. Tore Hund har, helt til nå, vært den mest kjente bjarkøyværingen i historien, men nå puster Ruben ham hardt i ryggen, og den slags tar ikke Hunds arvtakere lett på, noe som i seg selv er skummelt, når man vet hva som ligger i de genene når det kommer til hevntokt. Se også opp for Ruben Yttergård Jenssen. Fordi han er kaptein på TIL, vel. Og det er bare én Ruben. Og det er han.

20.40: ANNE MARIE

Hun må ikke under noen omstendigheter forveksles med den tilårskomne, norske jazzartisten Anne-Marie Giørtz, for dette er – som absolutt alle vet – den britiske, Essex-fødte popstjerna som først hadde braksuksess med bandet Rudimental, før hun gikk solo, med sin Rihanna-influerte avart av pop/R&B.

De siste 6–7 årene har hun fortsatt å herje hitlister og livescener verden over. Med enkeltlåter som har over en milliard strømminger befinner hun seg helt i toppsjiktet av næringskjeden, og er dermed et av de aller største navnene på årets festival. Ja, hun er nesten større enn det Halvdan Sivertsen er på Kjerringøy.

Anbefalt skive: Hun har gitt ut en bråte singler, men også tre fulle skiver, og da går vi for debuten «Speak Your Mind» (2018).

Se opp for: Både den tilårskomne, norske jazzartisten Anne-Marie Giørtz og den norske skuespilleren Anne Marie Ottersen. Nå er de pinadø lei av å bli tatt for å være bleke kopier av Essex-Anne-Maria, og når de disse to rasende damene slår sine pjalter og pjoltere sammen, blir det alltid månelyst. Det er jo noe alle vet.

22.35: BROILER

Headlineren andre dag er ingen ringere enn Selveste Broiler, den norske DJ- og produsentduoen, som har pepret hitlister og dansegulv med musikk helt siden Tidal het WiMP og Jens Stoltenberg var statsminister for andre gang. Det er ikke bare den elektroniske dansemusikken de er kjent for, men også de sylskarpe og samfunnsrefsende tekstene, som lett fremstår som en perfekt syntese av Kjell Askildsen og Erik Bye. I låten «Ayia Napa» tar de for eksempel for seg eksistensielle problemstillinger om jenter og saus.

Hør bare: «Jeg og gutta skulle ut på ene stedet/ Hooke damer i bikini og ha buksene nede/ Buksene nede (x6)/ Boletissen ute foran hele stedet/ Buksene nede/ Buksene nede/ Flexer alle muskler sånn at jentene ser det/ Jentene ser det (x 3)/ Ta åsså send babyolja 'a/ Er på ferie!/ Hey Dj Broiler røsk meg i fletta/ Jekla te mange flotte jenter borte på utestedet der borte/ Psssft Jækla skløttmøss/ Saus»

Bedre kan det rett og slett ikke sies.

Anbefalt skive: Nei, nå er det fortsatt sommer, så vi ruller bare «Ayia Napa» en runde ekstra og lar det stå til.

Se opp for: Ragnar Olsen, Tromsøs ordsmed, skald og legendariske visesanger. Han kommer garantert til konserten for å lære seg noen triks. Og når Ragnar noterer, stivner som kjent blodet til is (gammelt byjungel-ord).