FOKUS KINO: Tromsøværing, Erik Skjoldbjærg, er tilbake med sin sjette spillefilm på norske kinoer. Med kofferten i hånda er han nå klar for premièreuken med filmen «Pyromanen» (Les anmeldelse av filmen her!).

– Jeg fikk besøkt foreldrene mine denne gangen, forteller Skjoldbjærg, som onsdag deltok på premièren på Finsland, hvor filmen utspiller seg. Deretter er det premièrefest i Oslo på torsdag, så Norges-premiere på fredag.

Startet i Brygga radio

Og det var akkurat i Tromsø at eventyret startet for Skjoldbjærg. Ikke med film, men gjennom ungdomsradio.

– Brygga radio, ja! Det var et salig sirkus. Du kan si det var radio for uorganisert ungdom. Alle kunne komme dit for å lage radio. Jeg var vel den andre redaktøren der nede. Det var en del grove ting som ungdommene ikke ville sagt til foreldrene sine, sier regissøren, som tok mye lærdom ut av hobbyen som radiosjef.

– Jeg lærte at om du tror nok på noe, så kan du få det til. Det var det første jeg gjorde innenfor massekommunikasjon og media. Deretter ble det stillbildefoto på meg, men jeg kjente at jeg ville lage levende bilder. Men det var ingen filmskoler i landet, og tanken på å bli filmregissør virket som en fjern drøm.

Les også: Erik skjoldbjærg måtte brenne ned ti hus i sin nye film.

Kjøpte kamera og dro til England

Men Skjoldbjærg gikk til investering av et kamera, og søkte seg inn på filmskolen i England, som ble inngangen til filmverdenen for tromsøværingen.

Med spillefilmdebuten «Insomnia», som er den eneste norske filmen som har blitt innlemmet i «The Criterion Collection», som er et amerikansk video-distributørsselskap, som har i oppgave å reutgi filmer de mener har en verneverdig verdi.

– Å ha en film der er noe av det beste som har skjedd «Insomnia». Det å dra til filmfestivalen i Cannes er kult, men det er viktigere å bli med i Criterioen for at filmen skal få bli.

Åpner for Hollywood-retur

I 2001 hadde Skjoldbjærg premiere med filmen «Prozac Nation», med blant annet Christina Ricci i hovedrollen, men Hollywood-livet fristet ikke videre for tromsøværingen.

– Jeg tenkte på det som et stressende liv. Nå har jeg fått familie her og da bestemte jeg meg at mens barna er under en oppvekst skal ikke jeg være borte et år av gangen for å lage film, sier Skjoldbjærg, som absolutt ikke utelukker en retur til USAs vestkyst. Selv om han mener at det godt kan være «større» å lage film her i Norge.

– På mange måter er det faktisk tøffere å få til en karriere i et lite land som Norge hvor det er begrenset med midler til film- og TV. Det gir også muligheten til å uttrykke noe om det samfunnet jeg har vokst opp i og lever i. Det gir nok mer personlige filmer enn hva jeg ville laget i USA.

foto
INSOMNIA: Med Stellan Skarsgård og Gisken Armand. Regissert av tromsøværing Erik Skjoldbjærg i 1997.