Han er en av de aller største gjennom alle tider her til lands, både hva angår platesalg og gjennomførte konserter på den norske landeveien.

Han er neddynget i priser og utmerkelser og kan vise til en karriere med plateutgivelser som strekker seg over en periode på over 50 år.

Om noen her til lands skal omtales som Selveste, er det pinadø Åge Aleksandersen. Selveste han Åge er selvsagt et navn vi har hatt på blokka siden podkastens spede start for et år siden, men vi hadde ikke motet oss opp til å spørre riktig enda, da vi tenkte et år med praksis på ræva var nødvendig først.

Når Åge da inviterte oss til å komme til Trondheim og intervjue ham i det sagnomsuste Tårnet, var vi derimot ikke vanskelig å spørre. Om vi ville? Selvsagt måtte vil dra til Tårnet og snakke med Åge!

For min egen del var dette virkelig stor stas. Han var en vesentlig del av soundtracket til ungdomstiden på åttitallet, der skivene hans ble spilt i filler av både foreldregenerasjon og ungdom. Også er han jo unektelig en av de største stjernene vi har hatt her til lands, målt i både platesalg og antall solgte konsertbilletter.

Da er det selvsagt ekstra stilig å registrere at den legendariske trønderen er så himla lite selvhøytidelig, så utrolig meddelsom og så enormt ufiltrert og direkte når han snakker om seg selv og hele karrieren sin.

Vi sveipet innom mye, om alt fra tiden på veien med Prudence, om forholdet til kritikere, om musikalsk samarbeid med masse forskjellige kvalitetsfolk, om hans egne forbilder, om taterbakgrunnen, om braksuksess og heder, nedturer og absurde episoder på turné, både fra den norske landsbygda til bisarre opplevelser fra Dagsrevyen i Nicaragua.

Og vi snakker selvsagt mye om «Levva Livet», skiva som snudde opp ned på både Nasjonen Norge og livet til Åge selv.

Åge Aleksandersen, Gunnar Pedersen og en kvintett fra Trondheimsolistene spiller på Kulturhuset i Tromsø mandag 13. november.

Hør episoden i Spotify her

Hør episoden i iTunes her

Sjekk ut spillelista i Spotify her

Sjekk ut spillelista i Tidal her

Hør og se Åges svenske versjon «Lys og varme (Ljus och värme)»

Ja, vi kliner også til med Fyra öl och en pizza, sånn når vi nå allerede var sving.

Sjekk for øvrig ut det Åge omtaler som et av sine største kick som publikummer (det står feil årstall i videoen. Det rette er 1985).