De fleste husker nok godt når «Bad Santa» kom ut i 2003 med sin evne til å tøye grensene på hva som er greit å vitse om på det store lerretet. Politisk ukorrekte og drøye seksuelle vitser, whisky-rap i ansiktet til ungene og rett og slett en portrettering av den slemmeste julenissen som noen gang har vært vist på kino.

Det fungerte på starten av 2000-tallet, selv om originalen på ingen måte har blitt noen klassiker i ettertid. I 2016 har vi på mange måter sett og hørt det meste, og Billy Bob Thorntons drøye oppførsel slår ikke like hardt som den gang.

Mor og sønn

I «Bad Santa 2» møter vi igjen Thornton som den alkoholiserte og ufordragelige rollefiguren Willie Soke. Han blir kontaktet av den kortvokste kriminalkompisen Marcus (Tony Cox), som igjen har slu planer for å gjøre seg rik. Denne gangen skal de infiltrere en veldedighetsorganisasjon i Chicago, som visstnok har over 2 millioner dollar i omsetning hver jul. Et perfekt brekk for gutta, som også tar med seg moren til Willie (Kathy Bates) på laget.

Julestemning

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er helt overbevist når det snakkes om julefilmer. Kvaliteten er ofte ikke høyere enn låter om fotballag, som ikke akkurat er i nærheten av noen Grammy-priser.

«Bad Santa 2» føyer seg også inn i rekken over mindre bra filmer, selv om jeg trekker på smilebåndet inn imellom av Thorntons bunnløse frustrasjon av å være helt nederst på næringskjeden.

Filmen, som ikke er i nærheten av å gi deg noen form for julestemning, halter på flere punkter. Spesielt når det kommer til løse tråder, hvor man åpenbart har kuttet en del scener i post-produksjonen. Kjemien mellom Tony Cox og Thornton er ikke til stedet, og det håpløse barnet Thurman Merman (Brett Kelly) fra den første filmen, er tilbake som 21-åring, men ender opp med å bare være irriterende og i veien for handlingen, som til tider sliter med fremdriften. Kelly fungerer riktignok som Thorntons eneste samvittighet, men her burde man løst ting bedre. At noen alltid er verre er ikke god nok motivasjon for at vi skal like den døddrukne nissen.

Skitten underbuksehumor

«Bad Santa 2» er riktignok litt morsom med sin skitne underbuksehumor, plassert i et mannsdominert univers hvor sex tydeligvis alltid er løsningen... Morsomt for fansen og de som elsker tiss- og bæsj-humor, men det blir altså litt for billig.

Fakta:

«Bad Santa 2»Regi: Mark WatersMed: Billy Bob Thornton, Christina Hendricks, Tony Cox og Kathy BatesManus: Shauna CrossNasjonalitet: USA, 2016Spilletid: 1t 32mAldersgrense: 15 årPremiere: 25. november

foto
TILBAKE: Alkoholisert, kåt og uskikkelig. Billy Bob Thornton sørger for en sørgelig jul. Foto: Norsk Filmdistribusjon