VICTOR LEKSELL Hovedscenen, fredag

Göteborg-artist Victor Leksell hadde sitt gjennombrudd som deltaker i den svenske utgaven av «Idol» i 2017, hvor han havnet blant de 21 mest populære artistene før han ble utstemt.

Det bør uansett herske liten tvil om at 25-åringen har fått en ganske mye større karriere etter dette, enten man liker musikken eller ei. Hans utvilsomt største hit «Svag» fra 2020, kan alene skryte på seg over 177 millioner lyttinger på Spotify, og man skal ha levd godt plantet under tidenes grustak, om man ikke har fått med seg denne låta i en eller annen sammenheng.

I Sverige solgte låten dessuten til ni ganger platina, og her hjemme herjet den som nummer én på VG-lista i hele 13 uker. Det kan også nevnes at nettopp denne låten sørget for at det svenske stjerneskuddet ble tildelt Nordens språkpris i 2020, som slettes ikke er noe mange kan skrible ned på CV-en. I 2020 kom også svenskens debutalbum, og hans hittil eneste fullengder, «Fånga mig när jag faller».

Som første artist ut på årets Rakettnatt burde dermed utgangspunktet for publikumsfrieri være helt greit, selv om første del av konserten bar et aldri så lite karaoke-preg over seg. Etter en dramatisk synth-intro, ruslet nemlig en enslig Leksell ut på scenen, kun med en kameramann diltende på slep.

Man kan si hva man vil om låtmaterialet, men når man får servert en såpass platt og uengasjert sceneopptreden, kan playback og autotune veldig fort bli kjedelig live. Etter tre låter dukket det heldigvis opp et band, som gradvis løftet energinivået på scenen – og dermed underholdningsverdien – ganske betraktelig.

En litt pussig detalj var at «live-videoen», som surret på storskjermen i bakgrunnen, hadde en tendens til å vise opptak fra tidligere konserter, kanskje spesielt merkbart i låten «Bra för dig», hvor duettpartner Louise Lennartsson kun var til stede på skjermen. Da føler jeg mye av poenget blir borte, og man begynte fort å lure på hvor mye av Leksells eget vokalarbeid som faktisk ble fremført live.

Etter hvert la artisten for øvrig lite skjul på at nettopp dette var tilfellet, og man kan nesten bare anta at Leksell i stor grad hadde mimefest, også på de gamle videoopptakene som surret i bakgrunnen.

Selv om dette kanskje ikke ble den mest engasjerende opptredenen jeg har opplevd i mitt liv, hadde konserten absolutt sine små høydepunkt, eksempelvis på «Din låt», som han fremførte sammen med sin avdøde artistvenn, Einár (også på skjermen), og kanskje spesielt med 2022-singelen «Hela världen är min». Med låtens gode 80-tallsvibber ble det fort veldig god stemning i publikum, med klapping til takten og greier.

Når konserten nærmet seg slutten, ble det imidlertid veldig klart hvilken låt de fleste var interessert i å høre, som om det skulle være noen hemmelighet, og et unisont primalskrik fylte Stortorget idet de første tonene fra monsterhiten «Svag» krøp ut av høyttalerne. Etter en timelang bukett av noenlunde forglemmelige låter, fikk altså svensken satt et solid punktum. Helt grei skuring, men neppe en konsert jeg husker i morgen.