Komikeren Atle Antonsen har de siste årene vaklet seg inn i film- og tv-serieverdenen med mindre og mindre komiske roller. Mest seriøs i TV-serien «Dag», som er kritikerrost i hele Skandinavia.

Rollen Antonsen ikler seg denne gang er ikke helt ulik den han spiller i «Dag», men mye mer alvorlig og selvdestruktiv.

Skrumplever

Filmen tar for seg forfatteren Axel Farstads (Antonsen) tilsynelatende siste dager. Etter at han får konstatert skrumplever hos legen, får har streng beskjed om å slutte med alkohol, ellers vil han dø.

Farstad, som for tiden sliter med skrivesperre, gir helt opp alt og sjekker inn på Grand Hotel på Karl Johan for å forsøke å få noen siste linjer ned på datamaskinen før han drikker seg hjel.

Men helt uventet får han kontakt med 10 år gamle Noah (Håkon Bøhmer) som lider av tourettes og ADHD.

Vakker fotografi

Regissør Arild Fröhlich, som har jobbet med Antonsen tidligere i blant annet «Ut i vår hage» og «Åpen post» imponerer stort med sin første helalvorlige spillefilm. Vi ser også at han har dratt nytte av erfaringen han har gjort seg med barn fra «Doktor Proktor»-filmene sine. For Håkon Bøhmer gjør en kjempegod innsats som vesle Noah.

Filmen inneholder også vanvittig godt fotografi av Trond Tønder, som må ha klatret overalt på Grand Hotel for å finne de sprekeste vinklene på hotellet. For selve hotellet spiller en stor birolle i filmen om den mislykkede og døende forfatteren, som ikke klarer å bestemme seg for om han skal nyte sine siste dager, gjøre en innsats på sin siste bok, vise omsorg eller bli edru og berge livet sitt.

Allsidige Antonsen

Men selv om vi får se en sjarmerende ung gutt på lerretet, er det Antonsen som stjeler showet på Grand Hotel. Komikeren er blottet for vitser og sitter igjen med kjip galgenhumor og bitre vitser om hvor patetiske alle er. Axel Farstad er nemlig en av de mest patetiske manneskikkelsene vi har sett på norske kinoer noen gang! Likevel felles filmen litt av klisjeer og forutsigbarheter. Filmens varighet virker også mye lengre enn den egentlig er, ettersom det tar lang tid før ting skjer. Med tanke på at du skjønner hvilken retning filmen går, er det liten grunn til å dvele over ting i starten. Filmen er god nok som den har og inneholder gode karakterer og fotografi. Innledningen virker nærmest som et talent uten selvtillit. Jeg spår likevel at denne filmen godt kan treffe på utenlandske filmfestivaler med sitt blodalvorlige tema og sitt vakre fotografi.

PS: Vi tromsøværinger kan også godte oss over Hålogaland Teaters skuespiller, Svein Harry Hauge, som spiller Antonsens litt usikre og ubesluttsomme redaktør.

”Grand Hotel”

Regi: Arild Fröhlich

Manus: Megan Gallagher

Med: Atle Antonsen, Vera Vitali, Håkon Bøhmer, Gard Eidsvold, Arthur Berning og Svein Harry Hauge.

Nasjonalitet: Norge 2016

Varighet: 1t 35m

Aldersgrense: Tillatt for alle

Premiere: 8. april 2016