Sammen med The Jayhawks som backingband har 1960-tallsikonet med utgivelsen «Americana» gått til røttene på det som i si tid fikk brødrene Davies til å satse med The Kinks. For selv om Kinks gjerne blir oppfatta som noe av det mest engelske som fantes innen popmusikken for 40–50 år siden, så var det amerikansk musikk og levesett som inspirerte både i tekst- og låtskriving.

Med «Americana» oppsummerer hedersmannen Ray Davies noe av sitt forhold til Amerika som har bydd på både fascinasjon og skuffelser, og vi får også høre en del direkte sitat fra det Ray Davies for godt og vel en mannsalder siden skrev for seg selv og The Kinks, blant anna i sporet «The Man Upstairs» hvor vi hører ham lese en liten snutt fra si memoarbok fra 2013, «Americana: The Kinks, the Riff, the Road» mens tonene fra Kinks-hiten, «All Day And All Of The Night», lyder i bakgrunnen. Faktisk har han også gitt ut en film med tittelen «Americana».

Allerede på åpningssporet og tittellåten på dette konseptalbumet slår han an tonen: «I wanna make my home where the buffalo roam ...», synger han. Temaene i de 15 låtene tar oss med til de ulike sidene ved Davies’ Amerika; her er den amerikanske drømmen, mytene og også virkeligheten som ikke alltid er like rosenrød som en solnedgang over prærien.

Ray Davies kunne ikke valgt seg bedre samarbeidspartnere for innspilling av dette albumet. The Jayhawks har vært i første rekke blant americanaband de siste 25 årene. De gir ham god assistanse og en viss geografisk koloritt, men uten å viske ut det faktum at Sir Raymond Douglas Davies trass i temaet for «Americana» er erkeengelsk.

Bandets keyboardist, Karen Grotberg, gjør også noen flotte duetter med Davies. I låten «Message from the Road» har hun en framtredende rolle.

Selv om ikke alle 15 låtene på «Americana» er like spennende, så viser mannen som opp gjennom årene har gitt oss eviggrønne hiter som «You really got me», «Lola», Sunny Afternoon» og «Waterloo Sunset», at han fortsatt er i stand til å skrive gode sanger. Skal jeg trekke fram noen enkeltspor, så er det vanskelig å komme forbi «The Great Highway», «Poetry» og «The Deal».

RAY DAVIES «Americana» (Legacy/Sony)