Med hele åtte Oscar-nominasjoner har «Moonlight» allerede fått like stor oppmerksomhet som favorittene «La La Land» og «Manchester by the Sea», som til sammen er nominert til 20 Oscar-statuetter.

Etter å ha fått sett alle tre filmene på under en måned, sitter jeg igjen med følelsen av at dette kan bli den jevneste utdelingen på flere år.

Svart og homo

For man kan ikke sammenligne de tre filmene på noen annen måte enn at alle tre er dramafilmer og tar opp tunge ting i et forhold.

«Moonlight» følger den unge «Chiron» gjennom tre stadier i livet. Når han er barn, når han er ungdom og når han endelig blir mann. Det er tre vilt forskjellige stadier å forholde seg til når han først søker en farsfigur når alenemoren hans svikter og han begynner å spørre om sin egen seksualitet. Alle stadiene skildret gjennom et beinhardt og svart miljø på vestkysten av USA. De andre stadiene tar ofte uventede vendinger, og skal derfor ikke avsløres her i anmeldelsen.

Viktige castinger

foto
OSCAR-FAVORITT: Rollefigurene «Chiron» og «Juan» tester svømmekunnskapene i vannet.

Det er umulig å komme unna skuespillerprestasjonene i denne filmen. Ikke bare er alle tre tolkningene av «Chiron» (Trevante Rhodes, Asthon Sanders og Alex R. Hibbert) enestående på hver sin måte, men også moren (Naomie Harris) står for filmens visuelle høydepunkt i det hun skjeller ut sitt unge barn og kaller ham «fucking faggot» når hun kommer hjem etter en sen kveld på byen og i møte med en doplanger.

Filmen er preget av en uhyggelig visuell stemning som kontres av enkle oppturer i de musikalske valgene. Noe som gjør at man føler seg like usikker som unge «Chiron», som stadig blir truet og banket på skolen. Her må klippe- og kameraarbeidet hylles for det det kan, i tillegg til nevnte skuespillerprestasjoner som bokstavelig talt får deg til å grine.

Oscar-racet

Jeg kan ikke forestille meg hvordan det må være å sitte i juryen og velge en vinner mellom «Moonlight», «La La Land» og «Manchester by the Sea». Tre enestående filmer som anbefales til alle og treffer enda flere på utrolig mange nivåer. Her er det bare å våke natt til 27. februar og følge med på hvem som stikker av med de gjeve statuettene.