Da Sverre Kjelsberg døde forrige uke, kom jeg til å tenke på et radiointervju NRK gjorde med The Pussycats da bandet var på sitt aller største.

Nå avdøde Willy B pleide å avspille det på flere av sine rockarkeologiske foredrag. Teddy & co. hadde endevendt norsk popkultur, lå på toppen av VG-lista, og skulle intervjues på riksdekkende radio om suksessen, men de fikk ikke et eneste spørsmål om det de faktisk drev med, altså musikk.

Samtlige spørsmål var derimot om hår, altså om frisyrene og det utsvevende rocklivet deres basert på dette. Det var ikke lenge siden Egil Monn Iversen hadde forsøkt å nekte NRK å spille Elvis på radio. Det var sannelig en trist tid å være utøvende kunstner med rock som spesialfelt.

I 2016 er det selvsagt litt annerledes, men av og til skulle man tro tiden hadde stått stille. Mandag denne uken hadde Dagsrevyen et av de mest meningsløse innslagene jeg har sett på lenge som omhandler musikk, senere publisert på nettsidene deres under overskriften «Mindre alkohol blant artistene nå enn tidligere».

Saken var at artister ikke lenger skal ha kassevis med brennevin og masse groupies backstage, og at de nå heller krever sunn mat, yoghurt og slikt på rideren sin. Eller «raideren», som NRK gjennomgående skriver i saken.

Norwegian Wood-sjef Jørgen Roll og deres egen Thomas Felberg er intervjuet i sakens anledning. Jeg antar at de to ikke visste hvor stupid innslaget skulle bli, men det er nå en annen sak.

Tenk! Artister i dag skal ikke sex and drugs and brennevin når de er på jobb! Død og pine! Det er jo en kjempesak!

Man skulle virkelig tro tiden hadde stått stille. Og det føyer seg bare inn i rekken av lignende plump idioti fra statskanalen.

1. juni hadde programleder i «Kulturnytt», Birger Kolsrud Jåsund (BKJ), det suksessrike bandet Highasakite (HAK) i studio på morgensendingen.

Bandet var blitt bekreftet booket til den prestisjetunge festivalen Glastonbury, i tillegg til Great Escape, Roskilde og Øya. Et glimrende utgangspunkt til å snakke om norsk musikk i medvind, om betydningen av å stå på de store scenene etc. I stedet pipler en ufrivillig parodi ut av radioen. Det var nesten så jeg trodde noen hadde helt mengder med narko i morrakaffen min.

Her er en direkte utskrift fra deler av intervjuet.

BJK: – Hvorfor har dere lagt lanseringen av det nye bandet, unnskyld, albumet til utlandet?HAK: – En stor del av markedet er jo i utlandet. Vi kan ikke bare være i Norge, for da får vi bare turnert to uker i året. […]

BKJ: – Jeg har fulgt med på dere og sett på YouTube de siste dagene, der dere opptrer på frokost-TV, morgenprogrammer. Hvordan er det? Altså å lansere såpass tidlig på morgenen? Dere skal jo ofte spille på disse showene også. Hvordan er det? Holder stemmen?HAK: – Ja, vi tror da det […]

BKJ: – Fordi når dere drar på turne og lansering, er det full fest og rock’n’roll? Eller er dere disiplinerte og er tidlig i seng?HAK: – Ja, vi er disiplinerte, men vi kan jo kose oss også.

BKJ: – Høhøhøhø. Kniis.HAK: – Men det beste er helt klart å komme seg tidlig i seng og få hvilt ut.

BKJ: – For det blir en ganske aktiv sommer for dere? For det er vel ikke mangel på tilbud hvis man først vil kaste seg på festbølgen, hehehe, er det?Så følger noen grunne, uforberedte spørsmål om de er «engstelige for forventninger til det nye lydbildet deres» osv.

Dette er NRK i 2016. De har et av landets mest suksessrike band i studio, og i stedet for å snakke om det sensasjonelle faktum at Highasakite er booket på fire av Europas tyngste og beste festivaler, pepres de med gammelmodig tøv om å stå tidlig opp om morgenen og om potensielle vanskeligheter med å holde seg unna rock'n'roll-festing, og om de klarer å la være å kaste seg på «festbølgen» (hva nå enn dét er).

Ville lignende spørsmål blitt stilt om det var noen nye kometer innen klassisk musikk, folkemusikk eller visesang? Selvsagt ikke, men når det kommer til rock er åpenbart rikskringkasteren fortsatt fastlimt i en tidsboble de fleste av oss ikke trodde eksisterte.

Det er femti år siden The Pussycats ble møtt med samme nedlatende «på fanget til bestefar»-tullet. Som en venn av meg sa for noen år siden, man skulle tro NRK fortsatt går rundt og er sur på rocken for at Elvis Presley skjøt TV-apparater med hagle på 60-tallet.

Neste gang NRK har tenkt å lage et innslag om dagens rockartister i Festival-Norge, hadde det vært kult om de kunne få noen kvalifiserte folk, f.eks. noen som jobber i «Lydverket», til å snakke med artistene og stille dem relevante, respektfulle og interessante spørsmål, helst om musikk.

Nei, stemmer det. «Lydverket» har de jo lagt ned.