De satset alt de hadde og brukte fire år på filmen, som ble finansiert gjennom «crowdfunding».

– Det har vært en utfordring, men det er givende å se at filmen bli vist, og hvordan den appellerer til mennesker som identifiserer seg med den.

Det skriver Vinay Shukla i epost til iTromsø.

Mye større enn antatt

De to indiske regissørene reiser akkurat nå verden rundt med filmen, men de kommer ikke til TIFF. Årsaken er at det kolliderer med andre festivaler. De tok seg imidlertid tid til besvare iTromsøs spørsmål via epost.

– Hvorfor ville dere lage denne filmen?

– Vi har laget en politisk thriller, om aktiviteter som prøver å utfordre verdens største demokrati. Oppfatningen om at vanlige folk må gå inn i politikken har stor betydning over hele verden. I 2012 ble de største anti-korrupsjonsprotestene som noen gang har vært i India gjennomført. Mens denne enestående hendelsen utspiller seg i våre bakgater, gikk nyhetsdekningen svært lite i dybden. Da aktivistene sa de ville starte et politisk parti, valgte vi umiddelbart å dra med kameraene våre til Dehli. Vi var heldig å få tilgang til dette gryende politiske partiet. Mens vi filmet skjønte vi at det som skjedde var mye større enn vi trodde på forhånd, skriver Vinay Shukla, den ene av to regissører, i en eposten.

Elsket og hatet

– Hvor kontroversielt er det i India at en vanlig borger som Arvind Kejriwal grunnlegger et politisk parti for å utfordre makteliten?

– Det er ganske kontroversielt, og dumdristig. Vår hovedperson, Arvind Kejriwal, prøver å gjøre radikal politikk til mainstream politikk ved å ta opp saker som korrupsjon og bestikkelser, og for å vise hvordan ulikhet håndteres innenfor et system som er motstandsdyktig mot forandring. Folk enten elsker eller hater ham. Etter at partiet hans, Aam Aadmi Party, oppnådde politisk legitimitet, har de vært i medienes midtpunkt. Daglig er det saker om dem, men dekningen de får står ikke i forhold til makten de faktisk har. Det viser at enten man er uenig med dem eller ikke, kan de ikke ignoreres, skriver Khushboo Ranka, den andre regissøren.

Beskytter korrupte

– Hvor stort problem er korrupsjon i India?

– Korrupsjon i India er som en hemmelighet alle vet om. Alle vet hvem som er korrupte. Alle vet også at det er umoralsk, men det ironiske er at jo mer korrupt du er, jo mer makt får du. I årenes løp har det imidlertid blitt mindre aksept for det i allmennheten. Nå åpner lover og regler for en mer sofistikert form for korrupsjon. Det er vanskeligere å bekjempe dette, fordi det er konsentrert i hendene på noen få, og lovanvendelse beskytter disse få, skriver Khushboo Ranka.

Truende situasjoner

– Møtte dere på noen problemer mens dere lagde filmen?

– Siden vi flyttet til en annen by måtte vi bygge opp alt fra grunnen av. Vi hadde ikke penger til å ansette medarbeidere, så vi oppsøkte høyskoler. Vi leide inn studenter og lærte dem opp til å være fotografer og lydteknikere på filmen. Vi gjorde opptak rundt Delhi, noen ganger i svært truende situasjoner. Det ble noen veldig tøffe dager under opptakene. Til tider befant vi oss midt i sinte folkemengder. En av våre fotografer ble banket opp fordi folk mente at han hadde blitt sendt av regjeringen. Det er den første langfilmen vi lager og hver dag brakte nye utfordringer som vi lærte å takle, skriver Vinay Shukla.

Fikk inn masse penger

– 782 personer har bidratt med penger i kampanjen for folkefinansiering av filmen. Er det vanskelig å finansiere systemkritiske filmer i India?

– Det er ekstremt vanskelig. Den største utfordringen for oss var fullstendig mangel på institusjonell støtte og infrastruktur i India. Det er omtrent umulig å lage politisk film her. På et tidspunkt måtte vi ha penger til å fortsette, og vi bestemte oss for å gi folkfinansiering en sjanse. Vi prøvde å skaffe 20.000 dollar og endte opp med 120.000 dollar. Dette var en fantastisk bekreftelse for oss. Vi visste at vi gjorde noe som folk ønsker å se, skriver Khushboo Ranka

God mottakelse

– Hvordan har mottakelsen av filmen vært i India og ellers i verden?

– Vi hadde premiere på Toronto International Film Festival og har siden hatt utsolgte hus både i London, Amsterdam og Busan. Folk har sett at det er paralleller mellom hva som skjer i India og sine egne land. Det er et stort sug etter nye politiske partier over hele verden, og vår film gir folk muligheten til å se utfordringene ved å etablere en ny politisk kraft. Filmen vår bidrar til å starte diskusjoner, men til syvende og sist er det viktigste å få vist filmen i India. Vi vet at vi har enormt store utfordringer foran oss, men vi prøver alt vi kan for å gjøre dette riktig, skriver Vinay Shukla.

– På rulletekstene står det at verken The Congress Party eller BJP ønsket å være med i filmen. Hvilke grunner oppga de?

– De ga oss ikke noen grunn for å avvise våre henvendelser. Vi ville gjerne likt å vise de ulike partienes «krigsrom», når de la strategier og hvordan de svarte på utspillene fra de andre, skriver Khushboo Ranka.