Hekla Stålstrenga, Pristine, Biosphere og Ondt Blod er nominert til priser under Spellemannprisen 2016, som går av stabelen lørdag 28. januar. I tillegg kommer stjerneskuddet Dagny, som er nominert til to priser: «Årets låt» og «Årets nykommer».

– Det er ganske crazy. Jeg har fått litt oppmerksomhet i utlandet, og det er ofte litt vanskelig å skjønne hvor mye det betyr, mens med Spellemann-nominasjon så vet man nøyaktig hvor stort det faktisk er. Det er en liten drøm, for å være ærlig. Jeg var hjemme i Tromsø da jeg fikk meldingen og friket helt ut mens jeg løp meg en runde rundt i huset, sier Dagny Norvoll Sandvik.

Nominert for fjerde gang

Hekla Stålstrenga er nominert i klassen «Viser», og gitarist Tore Bruvoll melder på vegne av gruppa at de er veldig overrasket over nominasjonen.

– Plata «Ventetid» er på mange måter annerledes enn det vårt publikum kanskje forventet, men det er ei plate vi er veldig stolte av og som står oss nær. Så da er det ekstra hyggelig med en nominasjon.

Gruppa er nominert for fjerde (første gang under navnet Ragnhild Furebotten & Tore Bruvoll), men har foreløpig ikke vunnet noen Spellemannpris. Bruvoll mener følgende om vinnersjansene denne gang:

– Som vanlig er det umulig å si. Vi vet jo per nå heller ikke hvem de andre nominerte er, men vi antar at det er kruttsterke kandidater. Men vi kan jo håpe at det er sant at alle gode ting er fire, og på det fjerde skal det skje og så videre.

Hekla Stålstrengas felespiller Ragnhild Furebotten har tidligere vunnet Spellemannpriser både som soloartist, og som medlem av gruppa Majorstuen. Moddi er også nominert i samme kategori.

Vil følge opp mesterverket

Tromsø/Kirkenes-bandet Ondt Blod er nominert i klassen «Årets nykommer». Hardcore-bandet ga forrige januar ut sitt debutalbum «Finnmark», som fikk gode kritikker både i Norge og utlandet, og førte til en opptreden på Roskilde-festivalen i 2016.

– Det er utrolig stas å bli nominert, og en fin anerkjennelse på at det vi holder på med er bra. Vi vet selv at vi ga ut ei bra skive i fjor, men det er kult at også resten av Norge ser det, uttaler Ondt Blod-vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn til Feedback.

Bandet skal være til stedet under Spellemannsprisen, men skal ikke spille under utdelingen.

– Det blir en utrolig bra fest. Utenom dét, skal vi fortsette med oppfølgeren til mesterverket vårt. Vi skal også på en liten turné i januar.

Om Ondt blod eller Dagny vinner kategorien «Årets nykommer» vanker det også 250.000 kroner i belønning.

– Blir enten elsket eller hatet

Pristine, med Målselv-kvinnen Heidi Solheim i spissen, er nominert i kategorien «Blues». Solheim kaller nominasjonen en stor belønning, og en bekreftelse som varmer.

– Bare å bli nominert til en slik pris er kjempestort! Jeg tenker også umiddelbart at vi har havnet i en kul kategori. Min erfaring er at «blues»-ordet blir enten elsket eller hatet i Norge – mye på grunn av en smal sjangeroppfattelse. Ved at Pristine er nominert i denne sjangeren, betyr det at blikket har blitt løftet litt opp fra den tradisjonelle tanken om hva blues er, og man lar sjangeren få et mer oppdatert og videre syn. Det har jeg ventet på, og jeg digger det! Jazz er jo for eksempel ikke bare bebop.

2016 har vært et travelt år for Solheim.

– Jeg er veldig glad i å arbeide, så mitt musikkår har vært travelt og artig, både med tanke på utgivelser og konserter. Pristine ga ut plate i januar etterfulgt av tre europaturneer, og jeg har reist rundt med barnemusikkbandet mitt i hele åtte uker i 2016. Med en ny barneplateutgivelse i ryggen, og snart nytt Pristine-album, er jeg godt rustet for 2017 også tror jeg.

Biosphere er også nominert i kategorien «Beste elektronika».