Vi nordlendinger har også for uvane å være alt for mye ute i naturen på denne årstiden. Da går man ofte glipp av veldig mye bra på TV, om du da ikke har nistirret på «Reinflytting - minutt for minutt» på NRK.

Her er en gjennomgang av serier du bare må få med deg før sommerferien slår inn.

1. Fargo, sesong 3 (HBO)

Endelig var ventetiden over! Fargo er tilbake på skjermen med enda en mørk og forvridd sesong fra Minnesota og Nord-Dakotas kalde landskap. Denne gangen blir vi kjent med brødrene Emmit og Ray Stussy (begge spilt av Ewan McGregor), som krangler om et gammelt arvoppgjør. Samtidig blir politibetjenten Gloria Burgle (Carrie Coon) blandet inn når bestefaren hennes blir feilaktig myrdet.

Nok en viser regissør og manusforfatter Noah Hawley at han har noe å fare med når Fargo igjen er tilbake med et nytt persongalleri og en rykende fersk historie i Cohen-brødrenes krim-land.

PS: Du trenger ikke å ha sett sesongen 1 eller 2 for å hoppe inn i sesong 3. Alle sesongene ligger forøvrig tilgjengelig på HBO Nordic.

Ny episode hver torsdag på HBO.

2. 13 Reasons Why (hele sesongen på Netflix)

Tenåringen Clay Jensen (Dylan Minnette) finner en boks med kassetter utenfor trappen sin. Når han spiller dem av hører han stemmen til Hannah Baker, klassevenninnen som tok selvmord bare uker tidligere. Gjennom 13 sider med båndopptak forteller Baker sin historie om hvorfor hun valgte å ta livet sitt. Plottet utvikler seg gradvis mens kassettene spilles av og man rekker å legge skyld på nesten hele klassen til Jensen.

En genistrek av en serie, som ikke er redd for å ta opp såre temaer. Selv om det i utgangspunktet er en tenåringsserie, har skaperne sett situasjonene både fra tenåringenes, skolens og foreldrenes synspunkt. En viktig og mye omtalt serie du bør få med deg.

3. Veep (HBO)

Det er vanskelig å ikke la seg rive med Julia Louis-Dreyfus i rollen som Selina Meyer i den amerikanske topp-politikken. Serien er veldig utviklende fra sesong til sesong, og jeg skal ikke spoile noe som helst med videre beskrivelse av hva sesongene går ut på.

Det er uansett utrolig fornøyelig å følge livet på innsiden av Det hvite hus og hvordan politikken fungerer. Skandalene hoper seg opp og på humoristisk vis ser det alltid ut som Selina Meyer er den store taperen. En ufattelig morsom serie, som har vunnet flere Golden Globes enn dager Donald Trump faktisk har smilt på pressebilder.

Ny episode hver onsdag på HBO.

4. Broadchurch, sesong 3 (NRK/Netflix)

Foto: BBC

David Tennant er tilbake som krimetterforskeren Alec Hardy i Broadchurch sesong 3. Denne gangen må man igjen forholde seg til befolkningen i tettstedet Broadchurch, men denne gangen er det ikke en drapsetterforskning, men en voldtekt som skremmer samfunnet.

Seriens evne til å bringe det verste ut av rollefigurene imponerer oss mer og mer. Samtidig som paranoiaen sniker seg innpå hvor man mistenker hver enkelt person i den vesle bygda.

Nye episoder hver mandag på NRK. Sesong 1 og 2 finner du på Netflix.

5. SKAM, sesong 4 (NRK)

SKAM er tilbake på NRK. Denne gangen følger vi Sana i jentegjengen vi stiftet bekjentskap med i sesong 1. Nok en gang viser NRK kreativitet innenfor tenårings-TV hvor vi forholder oss til muslimske Sana og hennes utfordringer i tenåringshverdagen.

Sesong 4 kan godt sees uten forhåndskunnskaper om foregående sesong, men det hjelper stort om du har fått med deg resten.

Ny episode hver fredag. Alle sesongene finnes på NRK.