Da «Jack Reacher» kom i 2012 ble vi introdusert for en eks-militær kjekkas som hadde stil i form av tøffe biler, kule replikker og ikke minst hans evne til å banke gørra ut av skurkene. Ikke minst hadde han en svakhet for det som virket urettferdig.

Det siste er det eneste som står igjen fra originalen, når vi nå møter Tom Cruise i rollen som Jack Reacher, i filmen «Jack Reacher: Never Go Back».

Tynn suppe

Historien er syltynn og patetisk. Reacher (Tom Cruise), som i innledningen er en mystisk skikkelse, som nesten ingen har sett i virkeligheten, blir betatt av en kvinnelig løytnant (Cobie Smulders) over telefon. Når han først oppsøker henne får han vite at hun er fengslet for spionasje.

Reacher tror ikke på dette og vil til bunns i saken. Samtidig får han vite at en kvinne har saksøkt militæret for manglende farskapsbidrag fra Reacher. Noe han ikke skjønner noe av.

Dermed har skurkene funnet to kvinner i livet til Reacher som de utnytter til det fulle når de skal ha tak i den mystiske helten vår.

Irriterende tenåring

Ikke bare er manuset tynt. Filmen mangler akkurat det man vil betale for når man benker seg foran lerretet for å se en ny Tom Cruise-film, nemlig action. Dødtiden og katt-og-mus-leken med proffe agenter tar altfor stor del av denne filmen og jeg tror jeg bare telte en skikkelig eksplosjon i løpet av filmens to timer.

At en irriterende tenåring (Danika Yarosh) også kommer inn i bildet og skal ta store deler av oppmerksomheten med sin trasse oppførsel, gjør ikke filmen noe bedre. At Reacher og løytnanten blir outsmartet av en 15-åring med erfaring fra eget narkomiljø er ikke særlig troverdig, men bygger bare mer under for at Cruise ikke er helt med i denne filmen.

En helt annen film

«Jack Reacher: Never Go Back» er altså femten steg tilbake i forhold til hva vi fikk i eneren. Tom Cruise er strippet fra å være «verdens kuleste og mystiske person» til å være «håpløst forelsket mann som plutselig får ansvar for en tenåring». Ikke akkurat det man forventet da man fikk vite at «Jack Reacher» fikk en oppfølger.

Jeg ser gjerne en hjernedød actionfilm for underholdningen sin del, men dette var bare helt håpløst i alle ledd fra manus til visuell action.

«Jack Reacher: Never Go Back»

Regi: Edward Zwick

Med: Tom Cruise og Cobie Smulders

Nasjonalitet: USA (2016)

Spilletid: 1t 57m

Aldersgrense: 15 år

Norgespremiere: 28. oktober

Terningkast: 2