DANIEL ROMANO’S OUTFIT «Too Hot to Sleep» (You’ve Changed Records)

Nå har det gått halvannet år siden forrige album. En evighet i Daniel Romano-tidsregning. Vi snakker tross alt om fyren som måka ut et tosifra antall utgivelser bare i 2020.

At denne karen et tiår tilbake i tid var en innrøkt baryton-crooner, med hatt og halstørkle tatt rett ut av retro-country-katalogen, fremstår nå som ganske snålt.

Jeg digger riktig nok også Daniel Romano-platene fra tida da kanadieren gikk langt nedi kjelleren, og børsta støv av erke-countryen.

Men i senere år har han transformert seg selv til rockens fremste allrounder, og på «Too Hot To Sleep» begrenser kanadieren seg heldigvis ikke.

Den ferske plata innledes med et klassisk motorvei-riff, av typen som har vært omskrevet tusenvis av ganger gjennom årenes løp. Daniel Romano's Outfit gjør selvsagt sin egen vri, og veien ender på dansegulvet med begge hendene i været.

«Where's Paradise» er en frisk miks av blues, 60-talls psykedelia og refrengsterk riffrock à la Cheap Trick. «State of Nature» er en melodibombe hvor man virkelig kjenner d-vitaminene penetrere huden. Definitivt to høydepunkter i den omfangsrike Romano-katalogen, dette.

Det flagrer i slengbuksene og ristes på bollesveisen, men viktigst: Det spruter genuin glede utav hele opplegget, gjennom disse 10 låtene. Bandet han har samlet sammen, fremstår nok en gang som et toppa lag.

The Outfit er riktig nok mer av et kollektiv, enn et tradisjonelt band. Som i visse hip hop-klaner på 90-tallet, er ideen at alle skal få slippe fram til mikrofonen. De skal attpåtil gi ut egne soloskiver, som spinoffprodukter av aktiviteten i moderskipet – selvfølgelig med lederens velsignelse og veiledning.

Denne nydelige kooperativ-praksisen til Daniel Romano har skjenket oss album og konsertopplevelser fra både Carson McHone og Julianna Riolino. Nye bandbilder viser at halve Outfit har forlatt skuta, men samtlige «gamle» medlemmer rakk heldigvis å bidra på denne skiva.

Daniel Romano har fått for vane å dra de fleste avgreininger av rocken under sin egen paraply. Denne gang får vi et knippe låter som like gjerne kunne ha vært gitt ut på album av Ancient Shapes – bandet hvor kanadieren skrur tempoet opp til nær maksimal hastighet.

På den eksplosive og eksplisitt politiske «That's Too Rich» får vi en neve tynn og tørr punk, temmelig nær ur-hardcore som Minor Threat og Bad Brains, kastet rett i fleisen. Tittelsporet er derimot å regne som en hyllest av Television-gitaristene Richard Lloyd og Tom Verlaine.

Daniel Romano skjuler ikke hvilke brønner med prima årgangsrock han har drukket fra. Samtidig ligger det en herlig uforutsigbarhet i hans Outfit-prosjekt. Låtene har ofte et kraftigere karakterskifte fra vers til refreng, enn andre band tør å gjøre på et helt album.

Daniel Romano er en unik type, og rocken ville ha vært langt fattigere uten kanadieren. Etter halvannet års platepause er det en fryd, og direkte betryggende, å høre at han fortsatt er i svært fin flyt. Nå må hans Outfit vennligst møte opp på norske konsertscener igjen, så snart som overhodet mulig.