Filmen hadde verdenspremière under filmfestivalen i Berlin i februar. Da lanseringsdatoen for den norske premièren sammenfalt med åpningen av landets nye filmfestival, ble tromsøregissøren fornøyd.

Giævers egen balkong

– Det er fin mulighet at filmen er åpningsfilm på en helt ny filmfestival. Det er en festival jeg har tro på kan bli en god filmfestival. Det har vært prøvd lenge å få til en festival i hovedstaden, og jeg tror det er de riktige folkene som står bak Oslo Pix for at det skal lykkes, sier Ole Giæver.

LES OGSÅ: Oppfølgerne som aldri skulle sett dagens lys

«Fra balkongen» tar utgangspunkt i nettopp Giævers balkong da han bodde på Bjølsen i Oslo. Det er imidlertid ikke en ren Oslo-film.

– Jeg hadde balkong med utsikt mot fjorden, åsene og byen. Det var et fint sted for å gjøre seg betraktninger om livet og verden jeg lever i, men handlingen kunne vært lagt til hvor som helst.

«Enestående og original»

– «Fra balkongen» følger Ole gjennom et år, hensunket i tanker på balkongen i Brochmanns gate i Oslo, i parken, med kona og ungene, eller på filmfestival i utlandet. Underveis deler han hverdagslige observasjoner og luftige filosofiske tankesprang, og fletter inn animasjonssekvenser og musikk, bilder og arkivklipp av Ole som fremadstormende og herlig selvsikker ung mann. Resultatet er en enestående og original film som det likevel er lett for mange å kjenne seg igjen i, og som på sitt beste klarer å treffe en nerve i samtida, står det i festivalens program om filmen.

«FRA BALKONGEN»: Regissør Ole Giæver har laget en film om livet og verden sett fra hans egen balkong i Oslo.

Farvel med barndomshjemmet

Da foreldrene solgte barndomshjemmet i fjor sommer, ble det gjensyn med barndom og ungdom da han og broren skulle ta ut ting de ville beholde.

– Det har fått en del plass i filmen, og salget ble et farvel med barndomshjemmet mitt i Tromsø. Filmen er på en måte selvbiografisk, samtidig er den universell om det å være menneske, som andre kan lese inn i sitt liv, sier Ole Giæver.

LES OGSÅ: Fem serier du har gått glipp av

Innbyr til samtale

«Fra balkongen» fikk god mottakelse i Berlin, som regissøren mener gir en fin start når den skal opp på kino i Norge og utlandet. Filmen har ordinær norgespremière 30. juni og i den forbindelse kommer Giæver til hjembyen i forbindelse med lanseringen.

– Filmen egner seg for å se sammen med en god venn eller et familiemedlem, så kan man etterpå gå ut og møtes over en øl for å snakke om livet, døden og kjærligheten. Tanken bak filmen er at den skal innby til samtale og reflektere over eget liv.

LES OGSÅ: «Insomnia» kunne fort blitt en Oslo-film

Kan vinne filmvisning

Ole Giævers film er i tillegg til å være åpningsfilm på Oslo Pix også del av en konkurranse i regi av festivalen. Vinneren får både regissør og film på døra, enten for visning i stua eller i bakgården.

– Festivalen ville ha en happening med utgangspunkt i ei leilighet eller balkong. Det blir morsomt å komme hjem til noen for å vise filmen. Jeg har ofte hatt stor glede av å møte publikum og jeg gleder meg til å komme på besøk.