Foajeen på Fokus kino kryr av ivrige festivalgjengere som tørster etter å komme i gang med årets filmfestival. Programmet er på forhånd studert nøye, nettet sjekket for trailere og anmeldelser, og billetter kjøpt. Nå er det klart for ei hel uke med film.

Skrekk til frokost

Noen av de ivrigste festivalgjengerne var tidlige ute før de skulle begi seg kinomørket i vold. Kenneth Larsen og Karina Standahl Olsen tok sjansen på en skikkelig kickstart og hadde valgt seg ut en film fra Overdrive-programmet; «Der Nachtmahr» (marerittet, på norsk).

– Vi går hardt ut, med skrekkfilm klokken ni. «Der Nachtmahr» er en tysk feberfantasi med høy skrekkfaktor. Vi ser alltid en film fra Overdrive-programmet, sier de to, mens de sitter i kafeen på Fokus og blar i programkatalogen.

De har vært trofaste festivalgjengere siden 2006, og prøver på best mulig måte å kombinere familieliv med ett barn, jobb og festival.

– Vi har planene klare og har valgt ut åtte filmer så langt, og det kan bli flere. Det går som regel greit med barnevakt og vi jobber begge fleksitid, sånn at vi kan se film tidlig på morgenen.

Ove 20 filmer

Andre morgenfugler på Fokus er Frank Skog og Kine Olsen. De har også sikret seg billetter til flere festivalfilmer allerede.

– Det sto mellom flere filmer på morgenen, det ble «Next to me». Den har fått 8.0 poengscore på IMBd. Jeg har også sett traileren så vet hva jeg går til. Jeg bruker å sjekke filmene på nett før jeg bestemmer meg for hva jeg skal se, sier Skog.

Han har blinket seg ut over 20 filmer han har planer om å se i løpet av festivaluka. Ved siden av filmseingen jobber han som frivillig på TIFF, som sjåfør.

Kine Olsen jobber i FN-sambandet og plukker ut filmer som er relevante med tanke på jobben hun har. Planen er å se «Krigen» mandag morgen, men den er utsolgt.

– Jeg får stille meg i rushticket-kø og håpe det er ledige plasser. Mange av filmene som vises kan brukes i skolesammenheng, og jeg ser filmene med det for øye. Jeg synes det er mye spennende i år så det blir litt av et puslespill for å få sett mest mulig, sier hun.

Elsker dokumentarfilm

Kine har vært festivalfrivillig i fire år. I år jobbet hun som frivillig med festivalkatalogen i forkant av festivalen, nå skal hun bare se film. Hun nøyer seg to til tre filmer om dagen.

– Det blir mye mat for tankene. Jeg ser blant annet fram til dokumentarfilmen «Democrats» som handler om Zimbabwe, den ser veldig spennende ut, sier Kine Olsen.

– Jeg elsker dokumentarfilmer og prøver å få med meg flest mulig. En annen film jeg ser fram til er animasjonsfilmen «Anomalisa», den har jeg hørt en del om, sier Frank Skog.

Om unge gravide

Mange av festivalgjengerne i Fokus-foajeen er skoleelever fra de videregående skolene. De skal se et par filmer i løpet av mandag formiddag, som de skal bruke som grunnlag for arbeid på skolen senere.

– Vi skal se «Keeper». Den handler blant om unge mennesker som blir gravid og om abort. Det er et tema vi skal jobbe med og få oppgaver om på skolen, sier Andrine Tårnes (16), førsteårselev på formgiving på Breivang videregående skole.

Venninnen Solveig Ramsberg ser også fram til å se TIFF-film.

– Jeg synes det er greit med et avbrekk fra skolen.

foto
festivalklar: Kine Olsen og Frank Skog med hendene fulle av billetter til årets TIFF.
foto
SKOLEFILM: Andrine Tårnes (til venstre) og Solveig Ramsberg på Breivang videregående skole skal blant annet se filmen «Keeper» mandag formiddag.
foto
glissent: Det var ikke så mange som hadde tatt sjansen på «Der Nachtmahr» mandag morgen på Fokus kino.