Jeg har et sterkt og nært forhold til «X-Men»-universet på det store lerretet. Da den første «X-Men»-filmen kom for 17 år siden, ble jeg, i likhet med mange andre, bergtatt av effektene og den sterke historien regissør Bryan Singer presenterte.

I alt er det laget syv oppfølgere eller spin-offs av universet. Nå er ringen sluttet med «Logan», som definitivt er den aller beste filmen siden originalen fra 2000.

Vi møter en mørbanket, gammel og sliten Wolverine (Hugh Jackman) som holder Professor X (Patrick Stewart) kontrollert og skjult i Mexico. Men professoren, som kan telekinese og lokalisere andre mutanter, har oppdaget at det finnes flere.

Lik de andre filmene, handler det hele om usikre amerikanere som ikke stoler på mutanter og vil utrydde dem. Denne gangen har menneskene skapt egne mutanter og prøver å kontrollere dem. Wolverine blir fort dratt inn i alvoret når han må beskytte Laura, en 11 år gammel jente med sterke krefter.

foto
GJENSYN: Patrick Stewart er også tilbake i rollen som Professor X. Foto: Ben Rothstein

«Logan» fremstår ekstremt voldelig sammenlignet med de tidligere «X-Men»-filmene. Hoder ruller, knivstikk mot ansikt og spark mot hodet gjør at dette ikke akkurat er noen «Kramer vs. Kramer», men en klar 15-års aldersgrense-film for de som takler god gammeldags blod og gørr.

I motsetning til de foregående filmene, er «Logan» edruelig tatt ned til et miljø med rustne blikkbokser, slitne biler, pillråtne hus og et ørkenmiljø vi fort kan speile i hovedpersonen Wolverine, som åpenbart er på vei til å visne bort.

Det er likevel ikke uten humor at Hugh Jackman og Patrick Stewart gjenforenes og kjefter på hverandre som et gammelt ektepar, noe som går ut over følelsesspekteret i en spennende og god film hvor også Laura (Dafne Keen) gjør en imponerende spillefilmdebut.

foto

Noen nettsteder mener at filmen «Deadpool» fra 2016 skal være med i rekken over «X-Men»-filmer. Dette på grunn av interaksjoner og personer fra universet. Gjør man det, havner vi på hele 10 filmer fra filmuniverset fra 2000. Dette er da en gylden mulighet til å runde det hele av, og det klarer Mangold virkelig med det som er den beste superheltfilmen vi har sett på mange år.

En film med så god historie, ekstremt gode skuespillerprestasjoner, pakket inn i god action, skal man lete lenge etter. Dessverre er kanskje filmen litt vel langdryg. Enkelte scener kunne godt vært skåret bort. Men det er definitivt verdt kinoturen, enten du liker «X-Men» eller ikke.

La oss bare håpe at 20th Century Fox gir seg på topp med «X-Men»-filmene og lar mutantene få seg et fortjent pust i bakken.

Fakta:

«Logan»Regi: James Mangold.Med: Hugh Jackman, Boyd Holbrook, Patrick Stewart, Stephen Merchant og Dafne Keen.Manus: David James Kelly.Nasjonalitet: USA 2017.Spilletid: 2t 15m.Aldersgrense: 15 år.Premiere: 3. mars.