I år er det 25 år siden Tungtvann ga ut debut-EP-en «Reinspikka Hip Hop» – en utgivelse som fikk stor betydning for norsk rap.

Gruppa slår definitivt på stortromma når 25 år med hip hop skal feires 15. september. Dette kommer fram i en pressemelding tirsdag formiddag.

Festlokalet er nemlig Operahuset i Oslo, «husbandet» er Kringkastingsorkesteret (KORK), og gjestelista er full av kjente rappere.

Alt var ikke «bedre før»

Disse er blant artistene som vil dukke opp på scenen, sammen med Tungtvann og KORK:

  • Lars Vaular

  • Petter

  • Jaa9 og OnklP

  • Oscar Blesson

  • Tyr

  • Grim Pil

  • Rambow

Tungtvanns «Poppa Lars» Sandness forklarer at artistene de har fått med seg til konserten, på en eller annen måte har inspirert dem gjennom karrieren. Den Tromsø-baserte DJ-en og musikkprodusenten mener norsk hip hop aldri har vært bedre enn i dag.

– Én ting er helt sikkert, og det er at det er helt håpløst med voksne folk som sutrer over at alt var bedre før. For det var det ikke, uttaler Sandness i pressemeldinga.

GJESTEARTIST: Den svenske rapperen Petter skal bidra under Tungtvanns 25-årsjubileum. Foto: Ea Czyz

Velger Oslo fremfor Bodø

Rapper Jørgen Nordeng, også kjent som både Jørg-1og Joddski, har følgende kommentar til at bransjepåstanden at Tungtvann var de første som fikk rap til å fungere på nordnorsk:

– Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop. De norske rapperne brukte ikke språket på den samme måten som svenskene gjorde: Som rappet som de snakket. Og det var vel vi noen av de første til å virkelig gjøre. Så vi tar den, og bruker den for alt det er verdt.

Tungtvann-jubileet er en del av det europeiske kulturhovedstadsprosjektet Bodø2024, men skal altså gjennomføres i hovedstaden.

– Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, uttaler programsjef i Bodø2024, Henrik Sand Dagfinrud.

Fruktbart samarbeid

Samarbeidet med KORK skal ha vært fruktbart fra første stund, ifølge Tungtvann-duoen.

Nordeng og Sandness forklarer at de i prosjektarbeidet er vel så mye kuratorer som artister, og understreker at det presenteres et utsnitt av personlige favoritter gjennom 25 år med norskspråklig hiphop-historie.

– Jeg håper det blir en feiring som går ned i minneboka som man kan trekke fram og tenke på i mange år fremover, på hvordan vi viste fram 25 år med norskspråklig hiphop på en bra måte, sier Sandness.

– Og at det blir rått og tøft, skyter Nordeng inn.

– Ja, og det tror jeg vi skal klare, svarer Sandness.