Torsdag sprakk nyheten: Black Debbath gir ut sin åttende plate, med tittelen «Norsk barsk metal» 26. oktober. Feedback sporet derfor opp gitarist, vokalist og spilloppmaker Lars Lønning.

Noe overraskende, omtaler frontmannen «Norsk barsk metal» som den første partyplata fra bandet kjent for dyptpløyende politiske analyser.

– Plata handler om rock og pils! Etter syv plater med tekster om samfunn og politikk, er det på tide å komme med en partyplate, nå som vi nærmer oss femti. Men misforstå meg rett: Det er en fire-fem partylåter, og så sparker resten både opp, ned, øst og vest, sier Lønning.

– Hvilke temaer takler Black Debbath på sin kommende plate?– Vi har blant annet en engelskspråklig låt om hvor fint det er at stadig flere band synger på norsk. Vi har også skrevet en ballade som heter «Følelsesmessig inkontinent», som tar for seg fenomenet at man bruker opp alle tårene når man ser på «Hver gang vi møtes», og ikke har noen tårer igjen når man etterpå ser reportasjer om krig og sult og sånn. – En annen sang heter «Pappa lukter tusj», som er tuftet på egne erfaringer fra alle i bandet, om kommentarene de små kommer med når Far har vært på fest.

– Låttitler som «Legg monarkiet ut på anbud» og «Hele Norge roper ulv!» lukter det jo politisk sprengstoff av!– Ja, her er vi forberedt på storm, selv om vi ikke tar noe parti. Vi skildrer hvor langt by og land står fra hverandre i ulvedebatten, og har fått vokalisten i Beaten To Death til å «growle» for første gang på en Black Debbath-plate. Han representerer ulvemotstanderne som bor på landet. I sangen «Etiske retningslinjer for tryllekunstnere og trollmenn» etterlyser vi moralske føringer for dem med magiske evner.

– Endelig noen som fokuserer på dette problemet! Black Debbath var jo også første norske gutteband som hyllet kvinnen – faktisk over et helt album. Hva synes dere om #metoo?– Vel, vi er glade for at plata du nevner ikke kom ut i dag. Alt #metoo-kampanjen står for er bare positivt, men det har blitt et minefelt å være entertainer og humorist oppi alt dette her. At man ikke lenger kan tulle med alt man møtte føle for er litt synd, synes jeg. Vi er rett og slett for feige til å skrive en låt om #metoo.

– Er norsk barsk metal å anse som en egen sjanger, som for eksempel norsk black metal?– Vi håper at jo det kan bli en egen sjanger når plata vår kommer.

– Tidligere spilte dere tung, tung politisk rock. Har det vært en rivende utvikling i bandet siden oppstarten?– Det har vært en vanvittig utvikling! Nei da, det er nok litt på stedet hvil. Styrken til rocken har vært at utviklingen ikke har vært så voldsom. Man vil jo ikke ha noe nytt! Men den nye plata har kanskje litt mer tempo, i tillegg til å være barskere.

– Apropos barsk: På promo-bildene har hele bandet pyntet seg med tatoveringer. Dette er jo ganske radikale greier. Dere er ikke redde for å bli uglesett av vanlige folk, på butikken eller postkontoret?

– Ja, å tatovere hele overkroppen var et drastisk skritt for oss som ikke hadde noen tatoveringer fra før av! Det er jo heller ikke noen angrefrist for tatoveringer. Har man først tatt dem, blir de værende der for alltid, og må leve med å bli ansett som en skurkeaktig, tvilsom type. Vi forventer definitivt reaksjoner, og at vi nå blir utstøtt fra samfunnet.

VETERANER: Black Debbath har 20-årsjubileum til neste år. Her er bandet avbildet på gamle Driv i Tromsø i 2004. Foto: Stian Saur

– Black Debbath har vel snart 20-årsjubileum? Har dere noen planer for jubileet, nå som dere endelig er gamle nok til å kjøpe brennevin?

– Ja, og

det

er verdt en feiring i seg selv. Jubileet er til neste år, selv om overgangen fra bandet Lyd til Black Debbath er noe ullent. Men vi planlegger å heller ha et 200-årsjubileum, fordi alle fem snart er femti år. Kanskje vi kan slå sammen 20- og 200-årsjubileet? Noe må selvfølgelig gjøres.

– I kjølvannet av Tidal-avsløringene i Dagens Næringsliv, var Black Debbath ute og raste mot strømmetjenesten. Dere krevde faktisk alle syv kronene tilbakebetalt, for å unngå rettslige skritt. Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?– Tilbakemeldingene fra folk har vært veldig positive, men Beyoncé har vært helt stille. Hun har ikke sagt noe, og heller ikke gitt oss noen penger. Det er betenkelig at beløp av denne størrelsen forblir utestående. På vår forrige plate hadde vi en låt som het «Har du betalt for denne låten?», som har blitt blodig aktuell igjen – bare at det denne gang ikke gjelder forbrukeren, men eierne av Tidal. Vi kommer til å stå på for å få alle pengene tilbake, om vi så må ta det helt til menneskerettighetsdomstolen i Haag!

– Til høsten skal dere ut på releaseturné, men jeg ser ikke Tromsø på konsertoversikten?– Nei, men vi har en mann som jobber med dette, så vi satser på at det ordner seg etter hvert.

– Hvis du måtte velge ut en tromsøværing til et musikalsk samarbeid med Black Debbath – hvem ville du valgt av Jørn Hoel, Lene Marlin eller han kjekkeste i Röyksopp?– Jørn Hoel! Han har så sabla fin og sensuell stemme. Litt sånn hes hvisking som kjæler med ørehårene dine. Hvis Black Debbath hadde laget en sexy ballade, skulle vi ha hatt med Jørn Hoel. Da ville ikke ett eneste sete ha vært tørt!