Musikkintervjuet: Ingrid Helene Håvik – Highasakite

– Deilig å lage plate uten voksne til stede

Etter alle kontroversene skal Highasakite komme sterkt tilbake, med turne og nytt album i 2019.
 

Tidligere i uka offentliggjorde de sin første turné på lang tid, der Tromsø er et av stoppestedene. Etter mye bråk om rettigheter til bandnavnet, og en bitter konflikt med tidligere bandmedlemmer, er Highasakite nå klar for å starte på et nytt kapittel.

De to gjenværende medlemmene, vokalist Ingrid Helene Håvik og trommeslager Trond Bersu har store planer for 2019, viser det seg.

– Jeg får bare unnskylde hvis det blir litt brudd her. Jeg sitter hjemme i Oslo sammen med babyen min, sier Ingrid Helene Håvik, idet Feedbacks anrop når fram.

Highasakite-vokalisten sier hun gleder seg til å spille i Tromsø igjen.

– Det var kjekt å spille der sist gang, men jeg gleder meg først og fremst til å spille masse konserter igjen, sier Håvik entuiastisk.

– Ja, dere har hatt en ganske lang konsertpause. Av flere årsaker, så vidt jeg har fått med meg.
– Ja, det stemmer.

– Stemmer ryktene om at det et nytt album på gang?
– Ja, vi driver og gjør ferdig de siste tingene på albumet i studio nå, så det ikke ferdig helt ferdig enda.

– De to siste singlene deres har skilt seg fra bandets tidligere materiale. «Elastic State of Mind» er blant de lystigste låtene til Highasakite så langt. Snakker vi om en ny musikalsk retning her?
– Jeg tror ikke «Elastic State of Mind» er noen god pekepinn på hvordan det kommende albumet kommer til å låte. Det er en låt som passer bedre som singel enn som et albumspor, i mine ører. Det er en radiovennlig låt som kan nå ut til mange forskjellige typer lyttere, tror jeg.

– Hvordan vil du beskrive det nye albumet?
– Sammenliknet med «Camp Echo», låter den nye plata mer organisk, med et litt åpnere lydbilde. Men å beskrive albumet er opp til hver enkelt som hører folk som hører på det.

Siden sist gang Highasakite spilte i Tromsø – under Buktafestivalen 2017 – er bandet slanket fra fem til to medlemmer.

– Hvordan er det å operere som duo, kontra i bandet dere hadde tidligere? Din makker Trond Bersu har tatt over som produsent, hører jeg snakk om.
– Ja, det stemmer. Det har faktisk vært ekstremt deilig å lage en plate uten noen voksne til stede. På de to forrige platene våre jobbet vi sammen med Kåre (Vestrheim, produsent – journ.anm), som er ekstremt flink.  Vi var sånn sett i trygge hender, men nå har vi tatt flere avgjørelser alene. Iløpet av innspillinga har vi hatt det mer og mer gøy.

Ingrid Helene Håvik og Trond Bersu er nå de to eneste medlemmene i Highasakite.  
    
      (Foto: Jørgen Nordby)

Ingrid Helene Håvik og Trond Bersu er nå de to eneste medlemmene i Highasakite.   Foto: Jørgen Nordby


I januar 2017 søkte Håvik Patentstyret om å få registrert Highasakite som et eget varemerke. For en snau måned siden fikk de tre tidligere bandmedlemmene medhold i sin klage på vokalistens søknad om enerett, og omtalte bruddet i et felles intervju med VG.

– Hvilken innvirkning har konflikten med de tidligere bandmedlemmene hatt på dere det siste året?
– Det har vært litt tungt, må jeg innrømme. Spesielt at dette kom ut i media, og på sett og vis har blitt en personlig greie. Samtidig har selve arbeidsplassen vært konfliktfri.

– Har det vært ubehagelig på et personlig nivå, men ikke påvirket det profesjonelle?
– Ja, egentlig. Trond og jeg har fått god tid til å jobbe med den nye musikken, og vi samarbeider utrolig godt.

– Hvordan skal dere fylle tida fram mot turnéen i mars neste år?
– Vi skal øve veldig mye. Vi har egentlig allerede øvd mye, og spilte en konsert på Vinjerock i sommer. Vi skal også en kjapp tur til Sverige og England for å spille til høsten.

– Hvilke ambisjoner har dere egentlig i det store utland?
– Vi har jo tenkt å komme oss ut og spille. Derfor jobber vi mye med et organisk liveshow, som også skal se fantastisk ut. Vi skal jobbe oss halvt i hjel for å kunne presentere et godt liveshow til neste år.

Ingrid Helene Håvik avbildet på scenen under Highasakite bandets konsert på Buktafestivalen 2017. 
    
      (Foto: Håkon Steinmo)

Ingrid Helene Håvik avbildet på scenen under Highasakite bandets konsert på Buktafestivalen 2017.  Foto: Håkon Steinmo