Musikkintervjuet:

80-tallets ungdomsopprør sentralt i ny video fra Tromsø-rapper

– Vi følte oss også som outsidere, sier Stian «Oter» Ottesen – og trekker linjer mellom forskjellige generasjoner Tromsø-ungdom.
ORDFØRER: Stian Ottesen alias Oter alias Rian Ottesen røper at oppfølgeren til hans hyllede debutplate ligger i kortene.  
    
      (Foto: Carl Christian Lein Størmer)

ORDFØRER: Stian Ottesen alias Oter alias Rian Ottesen røper at oppfølgeren til hans hyllede debutplate ligger i kortene.   Foto: Carl Christian Lein Størmer

Videoen til låten «Rian!» er en av tre videoer Oter slapp sist fredag. Her brukes NRKs arkivopptak fra ungdomsopprøret og husokkupasjonene i Tromsø på tidlig 80-tall som ramme for rapperens nye låt.

Se videoen her:

– «Rian!» ligger et sted mellom video og dokumentarisk kortfilm. Den er en del av et større konseptuelt verk der vi tar for oss ungdommelig energi som har fått utløp på forskjellige måter i forskjellige tider her i Tromsø, sier regissør Carl Christian Lein Størmer.

– Ser du noen fellesnevnere i 80-tallets ungdomsopprør og skateboard-miljøet i Tromsø på 90-tallet, der du selv var aktiv, som dokumenteres i videoer til andre Oter-låter?

– Ja, i opptakene av skateboard-miljøet og meg selv fra den tida ser jeg mye av den samme energien. Det er blandinga av å ha «forstått alt, men samtidig være kids – og det ligger mye kraft i dét.

– Videoen til låten «Balsam» tar for seg det gamle MC-miljøet (motorsykkelklubben Harry, journ.anm.) i Tromsø, som var et miljø jeg selv overhodet ikke kjente til. Og det var åpenbart et ganske heftig opplegg, haha!

LYD OG BILDE: Videoregissør og Oter-produsent Carl Christian Lein Størmer har jobbet i tre år med Tromsø-rapperen Stian Ottesen sin nye musikk. 
    
      (Foto: Helge Skog)

LYD OG BILDE: Videoregissør og Oter-produsent Carl Christian Lein Størmer har jobbet i tre år med Tromsø-rapperen Stian Ottesen sin nye musikk.  Foto: Helge Skog

Der dokumentariske konseptet i «Rian!»-videoen springer ut av musikken. Oters låt bruker nemlig samples fra låten «Rian Rian», utgitt i 1980 av bandet som frontet ungdomsopprøret i Tromsø, Norgez Bank.

– Jeg synes det er spennende å ta i bruk gamle ting. Stian og jeg har gravd dypt i den nordnorske-materien på hans nye låter, og hentet inspirasjon og samples ifra alt fra Bols til Nordnorsk visegruppe, sier Størmer.

Ottesen og Størmer har de tre siste årene sammen jobbet fram et audiovisuelt verk, der låtene nå slippes over med jevne mellomrom.

– Det begynte som en artig greie der vi skulle sample kule Tromsø-band, og så begynte vi å «nørde» skikkelig på dette. Det handler om å stikke fingeren i jorda, og finne ut hvor man kommer ifra, sier Ottesen.

«POLISEN»: En scene fra Storgata, hentet fra «Rian!»-videoen. 
    
      (Foto: Skjermbilde)

«POLISEN»: En scene fra Storgata, hentet fra «Rian!»-videoen.  Foto: Skjermbilde

Låttittelen omtaler tidligere Tromsø-ordfører Erlend Rian, som var en heller upopulær skikkelse blant mange unge tromsøværinger for 40 år siden.

– På «Rian!» spiller vi bevisst på det breiale. Arbeidstittelen var faktisk «Rian Ottesen», humrer rapperen.

Intervjuer med Tromsø-ungdom utført i 1983 er sentrale Oters «Rian!»-video. Som Størmer, ser også Ottesen flere fellesnevnere fra 80-tallet til ungdomsmiljøet han selv tilhørte en generasjon senere.

– Vi er egentlig de samme folkene, da som nå. Vi følte oss også som outsidere, og at de eldre ikke forsto oss. Og stilen var veldig viktig, sier rapperen.

– Jeg har hørt rykter om at foreldrene dine kjente noen av ungdommene som er intervjuet i «Rian!»-videoen.

– Ja, jeg viste opptaket til faren min. Det viste seg at han ene var en gammel kompis av han som også hadde vært på besøk hos oss, haha! Mora mi var en del av miljøet rundt husokkupasjonene, og kjente godt til hun Gabrielle i videoen.

Oter har mer musikk på lager, og røper at en oppfølger til debutplata «Kollektiv Kollaps» ligger i kortene.

– Jeg har ingen overordna kommersiell plan, og vil bare at folk skal få høre musikken. Vi tar det litt som det kommer, men for øyeblikket tenker jeg at vi først slipper én låt til – og så gir vi ut plate. Nå gjør jeg bare hva jeg liker å gjøre – å lage hip hop på den rene måten, der man bare følger penna, avslutter Ottesen.