«Nord-Norges mest populære rapduo!».

Breiale, sjølironiske eller begge deler: Rapper Patrick Bottolfsen alias RSP og beatmaker Thomas Nygård alias Thomax sier det rett ut på sin egen Facebook-side.

– Vi har alltid vært i en liten boble for oss sjøl, sier Patrick.

Forrige uke ga hjp hop-duoen ut sin andre EP for året. «Spesialleveranse», frontet av en fjong video signert Carl Christian Lein Størmer, følger dermed opp «Malabarisk», som kom i april.

– Da vi begynte å pusle med denne musikken var jeg i album-modus. Men musikken som endte opp på «Malabarisk» var ganske innbitt og nedstemt, og det føltes unaturlig å bryte disse opp med en mer lystig låt. Så vi grupperte de mer lekne og svevende låtene over i «Spesialleveranse», sier Patrick.

– Jeg har bare laget masse forskjellige beats – så er det noe som går rett hjem, og noe som ikke gjør det, sier Thomas Nygård.

– Det har vært totalt fri flyt. Og når man er «i modus» er det deilig å bare få musikken ut til folk, i stedet for å tvinge låter sammen i et bestemt format, sier Patrick.

Etter mange år i Oslo flyttet harstadværingen RSP i 2018 til Thomax’ permanente hjemby Bodø.

– Har dette endret måten dere lager musikk på, eller gjort dere mer produktive?

– Det første året etter jeg flytta tvang vi oss sjøl til å henge, men etter hvert har vi opprettholdt en mer behagelig standard der vi møtes en gang iblant. Musikken ble ikke bedre av at vi skulle gjøre alt sammen, for da blandet jeg meg bare altfor mye inn i beatsene. Å sette av to måneder i lag bare for å jobbe med musikk er ikke løsninga for oss, flirer Patrick.

– Er det bare meg, eller har musikken deres blitt mer og mer melodiøs med årene?

– Ja, det har den sannsynligvis blitt. Thomas har tidligere kun brukt samples, og har sittet hjemme med en 15 år gammel PC, sier Patrick med et glis i retning sin kompanjong.

– PC-en jeg brukte på «Ti Runda Rundt Sola» og EP-ene i forkant tok rett og slett fyr. Nå lager jeg melodiene jeg tidligere måtte leite igjennom 40 vinylplater for å finne. Da blir utfordringa å få musikken til å høres ut som om den er samplet, hehe. Men om folk synes de nye greiene låter mer melodiøst tar jeg det som en kompliment, sier Thomas – og flirer:

– Jeg må presisere at jeg ikke satte fyr på PC-en for den gode historien sin skyld.

– Hva hvis denne PC-en ryker? Går dere da full sirkel med kassegitar og munnspill på neste utgivelse?

– Eller enda mer VST (Virtual Studio Technology) på en bedre maskin, sier Thomas.

NYE LÅTER, SAMME BAND: RSP & Thomax, her avbildet under preproduskjon på Tvibit i Tromsø forrige helg. Foto: Martin Losvik

«Æ kaste opp. Alt e surt. Ho smake heimbrent og eplejuice», smeller det i andresporet på RSP & Thomax’ siste EP.

– Tekstene deres er litt todelte. På den ene siden hører vi den voksne familiefarens perspektiv, og på den andre siden får vi svært lite glamorøse skildringer fra ungdomstida. Hvorfor er begge deler interessant å formidle?

– Etter at man får unger får man flashbacks til tida man sjøl var barn. Ungdomstida mi i Harstad så jeg ikke tilbake på som noe spesielt interessant da jeg var i 20-årene. Da ville jeg rappe om fremtida, eller hendelser i livet mitt der og da. Man må få ting litt på avstand for å se hva som var spesielt, eller kult, eller … til og med ganske mørkt, sier Patrick.

[Thomas bryter ut i latter]

– Ja, det må være lov til å si at noen av de greiene er ganske mørke, sier beatmakeren.

– Et godt eksempel på det er at alle på barne- og ungdomsskolen gikk rundt og visste hvem «pedoen» var, men ingen sa noe. Samtidig tror jeg det blir feil å si at vi hadde det vanskeligere enn ungdommen nå. Er man 12 eller 16 år i dag er ting mer gjennomsiktige, men det er uendelig mange flere valg som skal tas, sier Patrick.

– Blir man egentlig kvitt han «sinte unge mannen» med årene?

– Man irriterer seg over andre ting, for eksempel systemer som oppleves urettferdige. Men jeg er ikke sint i det hele tatt. Samtidig har jeg alltid hatt en litt aggressiv stil som rapper, og jeg liker energien det skaper, sier Patrick.

– Mange av tekstene er veldig personlige, og nesten ubehagelige å lytte til.

– Jeg har tenkt det samme. Det er en del åpen utlevering, sier Thomas.

– Det er ikke meninga at det skal oppleves som ubehagelig, men personlige ting kan jo virke veldig sårt. Jeg går ikke rundt og er nedsylta i kjipe følelser, men den ene gangen i året man kjenner på disse tingene vil man få skrevet dem ned på papiret, sier Patrick.

Foto: Martin Losvik

Idet Feedback møter RSP & Thomax i Tromsø mandag inneværende uke, gjør de nye koronatiltakene det usikkert om det er mulig å gjennomføre den planlagte konserten på Driv 13. november.

Senere samme ettermiddag kommer beskjeden: Konsertene i Tromsø og Bodø må avlyses, men flyttes til første helga i mars 2022.

– Vi er pro-bestemødre og pro-helse, men det er kjipt når ting går ut over hele næringskjeden rundt konsertene – og ikke minst publikummerne. Vi får litt vondt i oss, sier Patrick.

– Er det ekstra leit at dette skjer idet mange av oss trodde koronaen var over, og man endelig kunne dra på konsert som normalt?

– Ja, nå er det ingen garantier for hva som skjer til neste år, heller. Jeg holder tankene åpne for et nytt virus, humrer Patrick.

– Hvordan har koronaen vært for dere? Det virker som om mange artister har fått mer tid til å lage musikk det siste halvannet året.

– Stopp i konsertvirksomhet har ikke gitt meg noe ekstra fritid til å lage musikk. Konsertene kom aldri i veien for den biten, men at samfunnet for øvrig har stoppet opp har nok gitt meg mer tid. Samtidig er det ikke mange beats på de to nye EP-ene som er laget etter mars 2020. Den største endringa under koronaen var at jeg tok på meg et boliglån, smiler Thomas.

– Jeg blir ikke mer produktiv av å ha mer tid. Jeg tenker at det generelt sett er livsfarlig å gjøre mindre – det er bare å mate på fra alle retninger, sier Patrick.

RSP & Thomax har brukt helga i Tromsø på preproduksjon, og å øve inn nye låter med det samme bandet som de brukte under forrige runde med konserter i 2019, samt Martin Losvik på den visuelle biten.

Planen til duoen er å spille mange konserter i 2022. De to herrene håper det blir mulig i praksis, etter at publikumsrestriksjonene nå kommer tilbake.

– Vi har sluppet litt unna, da vi uansett skulle ha en pause da koronaen kom. Jeg har stor medfølelse for alle som har fått utfordringer med jobb og økonomi. At også vi nå skal få «deale» litt med koronaen er vel egentlig bare rettferdig, sier Patrick.