Det norske metalbandet Taake har skapt bruduljer i USA, og nå har bølgene nådd frem til norsk presse. Kortversjonen: Taake, som er et kritikerrost band i subgenren black metal, har et rykte som volder dem problemer i forbindelse med en pågående USA-turné.

De påstås å være både rasister og nazister. Supportband har trukket seg. Andre artister nekter å spille på spillesteder der de har spilt.

Årsakene er at Taake for 11 år siden brukte et hakekors på en konsert. Dette har bandet beklaget senere, presisert at ikke var ment som en sympatierklæring til nazismen, men bare for å provosere.

Det andre er noen tekststrofer der de synger blant annet «Til helvete med muhammed og muhammedanerne» og «hardt mot hardt – nå våkner Norge snart». Det siste blir – med rette, må man vel kunne si – oppfattet som islamhets.

Og nå er det bråk og trøbbel.

Tankene mine er delt i to her, men ingen av delene er provosert.

Den ene delen rister oppgitt på hodet over det lettkrenkede klimaet som lett oppstår i dag, og der amerikanere mer enn noe annet folkeslag har det med å ta fryktelig på vei, om noen bare nærer ferten av hets og krenkelser i lufta. Landet som elsker å flagge hvor fritt, uavhengig og åpenhjertig de er, er samtidig dæven så glade i å bli krenket.

De er mer redd stive brystvorter enn de er for voldsorgier på TV og kino. Ikke alle, men mange. De er superopptatte av religionsfrihet, men er hysterisk hårsåre for harselas med religion. Ikke alle. Men mange.

Og hva trodde de egentlig et black metal-band drev på med av lyriske utskeielser? Dette er altså en genre hvis lyriske utgangspunkt alltid har vært å provosere, primært ved å rakke ned på kristendommen. Ikke bare lyrisk, noen sulliker har sågar tatt det noen steg videre og tent fyr på stavkirker.

Å utvise forakt for kristendom er deres poetiske DNA. At de inkluderer islam i disse retoriske universene er i så måte bare rett og rimelig. Ja, det er nesten noen demokratisk og inkluderende ved det.

Buddhister, ateister, agnostikere, jøder og hinduer burde nesten bli fornærmet. Så rull inn det hårsåre, krenkede sytet. Dette er ikke Lady Gaga, Jan Eggum eller Anita Skorgan. Dette er kølsvart, bergensk black metal. Deal with it. Eller sett på P4 eller en annen kanal med utelukkende friksjonsfri musikk med motstandsløst pludder mellom sangene. Eller slå av.

At de brukte hakekors er selvsagt provoserende. Hakekors har vært provoserende for de fleste, helt siden tyskerne ble i overkant ivrige og begynte å marsjere utenfor egne landegrenser med litt for mye ståpåhumør på midten av forrige århundre.

Et hakekors er derfor et ekstremt sterkt symbol som fortsatt vekker avsky i alle oppegående kretser. Takk og lov.

Som symbol innen musikk er det derimot ikke noe nytt. Iggy Pop har gjort det. Siouxsie And The Banshees har gjort det. Sex Pistols gjorde det. Selv Madonna har brukt det kjente symbolet. Men ingen av dem hadde verken tenkt å gå til krig eller utrydde folkeslag. De ville bare provosere. Og det funket ganske bra.

Men jeg klarer heller ikke å se de enorme behovet for å uttrykke raseri eller starte et fakkeltog og å tenne lys og marsjere i sympati for Taake. Hvis målet var å provosere med enten hakekors eller tekstlinjer som uttrykker fiendtlig religionskritikk, er denne amerikanske balubaen ikke mer enn de bare må forvente.

Du skriver ikke «Til helvete med muhammed og muhammedanerne» og «hardt mot hardt – nå våkner Norge snart» i håp om å få ordene påmalt bannere ment for rosetog, eller bli pensum i barneskolen.

Det er gjort for å provosere, og nå har noen blitt provosert. Gratulerer. Oppdrag utført. Humor har heller aldri vært den store styrken til black metal-genren. Jeg vil anta de fleste ønsker å bli tatt på alvor, og da er noen pripne amerikanere akkurat det de ønsker.

En stor aksept fra mainstream-publikummet, og en kjærlig håndspåleggelse fra kristenfolket eller troende muslimer er jo heller kryptonitten som vil suge livskraften ut av dem, mer enn rosa klær og akustisk trekkspill.

Dette er en tullesak, som bare viser at verden er slik den har vært, helt siden Elvis provoserte vettet av pripne amerikanere fordi han vrikket på hofta og sendte ungdommen ned i umoral. Takk og lov tennes det fortsatt noen gnister der rocken utspiller seg.