Joakim Thåström er utvilsomt en av overskriftene i skandinavisk rock. At han fortsatt holder koken, og vel så det, er enormt imponerende. Fyren var tross alt spydspissen i svensk punk med sitt Ebba Grön – for over 40 år siden. Dette var første gang jeg hadde mulighet til å se svensken, og forventningene mine var enorme.

Ikke alle som har baller til å åpne en festivalkonsert med de to første låtene fra sitt siste album, men i Thåströms tilfelle virker det helt logisk. Musikken han har laget de 10-15 siste årene er den beste han, og de aller fleste andre, har levert.

Idet min personlige Thåström-favoritt «Kort biografi med litet testamente» klatrer fra stillferdighet til et massivt, musikalsk monster kommer gåsehuden for første gang. Det skulle vise seg at den innledet en nesten pervers perlerekke av gromlåter.

Den repeterende, kontante og industrielle rocken kvernet av gårde, men ble punktert av et knippe nydelige ballader. Midtveis oppdaget jeg at de fleste andre tilhørerne også sto halvveis inn i en herlig hypnose. En kompis av meg uttalte ekstatisk: «Det eneste som kan ødelegge for han fyren her er dårlig lyd.» Det slapp vi heldigvis å oppleve, men poenget var spot on.

De fem herrene i bandet skapte en trolsk stemning, mens energien sprutet ut av hovedpersonen. 61-åringen så ut som en mann besatt av krefter større enn oss alle – som om Gud og Satan dro han i hver sin arm.

Jeg fryktet en litt innadvendt konsert, men dette ble heller motsatt. Det var laber showbiz-faktor og null publikumsfrieri, men en konstant fektende Joakim Thåström gjorde opp for billige triks med mye energi og stor personlighet. På slutten ga allikevel fansen litt gammel gull, da han bød på en av sine første sololåter «Alla vill till himlen», samt Imperiet-singelen «Var e' vargen».

Jeg skulle gjerne ha sett Thåström på en tørrskodd klubbscene med enda høyere volum. Jeg innbiller meg i alle fall at den settingen ville ha vært nærmere optimal enn denne torsdagen, men den svenske superveteranen og bandet leverte uansett en helt rå konsert. Bravo!