Tor og de andre norrøne værgudene var så sinte at Skambankt måtte vente med å åpne årets Buktafestival. Lyn og torden er eksotiske greier i Tromsø, men nokså upraktisk med tanke på all elektrisiteten et rockband krever på festival.

Heldigvis kom det tordenskrall også fra scenen i det vestlendingene endelig fikk sparket shower i gang. «Her har du fingeren min» skreik vokalist Terje Winterstø Røthing under åpningslåten «Anonyme hatere», som passet bra siden bandet åpenbart viste fingeren til drittværet.

Stilistisk er Skambankt nemlig et perfekt åpningsband på rockfestival: Energisk og aggressivt, men med såpass høy partyfaktor at også uinnvidde kan løfte ølglassene i anerkjennelse. Trivelig ble det da også, og gutta spratt like godt sjampanjen for sin 40-årsjubilerende bassist på scenen.

Sjekk ut iTromsø-fotografens blinkskudd fra konserten (for abonnenter)

Skambankt er og har alltid vært et solid rockband. Live er de i tillegg velsignet med en trommis, Børge Sageng Henriksen, som slår så hardt og perfekt for store festivalscener at han godt kan kalles rocknorges egen «God of Thunder».

Hitene «O Dessverre» og «Dynasti» var høydepunktene torsdag, selv om Winterstø sleit grusomt med å få stemmen til å rekke opp til tonene i sistnevnte, og mange andre låter. Tidvis ble jeg oppriktig redd for at han skulle miste stemmen totalt, men det slapp heldigvis både han og vi å oppleve.

Til slutt må jeg komme med et lite hjertesukk: En spilletid på en time og tjue minutter er for lenge for Skambankt, og de fleste andre rockeband på festival. Selv etter forsinket konsertstart og en ganske romslig skifte-gitarstreng-pause midtveis dabbet interessen min på tampen. Jeg har sett Skambankt bedre enn denne kvelden på Bukta, men de leverte allikevel bra underholdning og rock’n’roll-torden.