Ukas låt:

Trodde du Høyre har problemer nå? Alt var ikke bedre før!

Feedback takker Erna, Peder og en skjeggete kar fra Romsdal for bidraget til Ukas låt-spalten.
BLACK ERNA: Statsminister Erna Solberg har denne uka gjort en gammel Høyre-klassiker fra Lars Lønnings Black Debbath aktuell igjen.  
    
      (Foto: Berit Roald / David Gonzalez)

BLACK ERNA: Statsminister Erna Solberg har denne uka gjort en gammel Høyre-klassiker fra Lars Lønnings Black Debbath aktuell igjen.   Foto: Berit Roald / David Gonzalez

Mange er sinte på Høyre om dagen. Én ting er nå at Erna og lille-Peder har kokt i hop en skikkelig bambusgryte på Stortingets koronakjøkken.

Langt verre er det at partiet, gjennom å ha svidd den politiske grøten, har minnet anstendige, uskyldige nordmenn på om at Molde faktisk eksisterer.

Men la oss være rause – ikke sure! La oss takke denne politiske forgreiningen av frimurerlosjen for at de nok en gang aktualiserer en av hjørnesteinene i norsk rock, nemlig «Problemer innad i Høyre», av våre høyt elskede tullballpoeter Black Debbath.

Ukas låt ble gitt ut i 1999 – en mørk periode for partiet Høyre. Tenk, de fikk ikke engang sitte på bakerste kirkebenk da Kjell-Magne Bondevik – Moldes fjerde største sønn (etter Kjell Inge Røkke, Jo Nesbø og Bernt Hulsker) – dannet sin første regjering. Alt var ikke bedre før, uansett hvor «liberalkonservativt» ens verdisyn måtte være.

Black Debbath-vokalist Lars Lønning satt nok i ’99 på ekstra god innsikt i problemene. Hans nå avdøde far Inge Lønning faktisk satt på Stortinget for nettopp Høyre da denne låten ble gitt ut. Au, au, au – snakk om å få passet påskrevet av junior.

«Kåre Willoch ville nok ha snudd seg i graven» jamrer Lønning midtveis i låten. Les og lær, unge håpefulle. Slik skriver man lyrikk som vil være aktuell til evig tid – selv om enkelte «ikke ville ha brukt akkurat de ordene».

Disse drøye fire minuttene fra Black Debbath viser i tillegg hvor langt man kommer med tre akkorder, bred beinstilling og et motorsykkelstyre. Ja, i tillegg til et gitarriff tyngre enn den samlede vekten av alle Hurtigruteskip fullstappet av statlige koronatilskudd, i opplag langs norskekysten.

POLITISK STYRING: Black Debbath, her avbildet på Driv i Tromsø i 2004. 
    
      (Foto: Stian Saur)

POLITISK STYRING: Black Debbath, her avbildet på Driv i Tromsø i 2004.  Foto: Stian Saur

«Problemer innad i Høyre» må være den mest allsangvennlige tungrocklåten gitt ut øst for Molde. Bare forestill deg hvor kjip studentfestene ville ha vært rundt årtusenskiftet, om denne klassikeren ikke hadde brutt opp den gyselige strømmen av Robbie Williams, Kent og Coldplay som pumpet nådeløst ut av høyttalerne.

Ukas låt var innledningen til en nå over 20 år lang karriere i rockens, fjasets og moroas tjeneste. Det kaller jeg samfunnsoppdrag av samfunnskritisk verdi.

Jeg går herved ut på koronaverandaen og applauderer Black Debbath taktfast til tonene av «Problemer innad i Høyre».

For statsministerens del får vi håpe at det snart slutter å «koke i Høyres hus». Å inndra fyrstikkene og primusen til statssekretærer og ordførere med større magemål enn kokkekunster kan kanskje være en god start?