UKAS ARTIST:

– Vi endte opp i full slåsskamp på scenen

Bli kjent med musikere fra, bosatt i eller på vei til Tromsø gjennom Feedback. Ukas artist er Roar Dons som startet turneen sin på Prelaten fredag.
 
1 / 1

Navn, alder: Roar Dons, 66 år
Band: solo-artist med vokal og gitar - som ofte samarbeider med utrolig flinke musikere når jeg spiller live
Aktuell med: «En sang om sommer» (sommer-single som ble sluppet 12.juni)
Gig-aktuell: Starter min sommerturné på Prelaten fredag 3.juli, deretter går det videre med egen båt til blant annet Meløyvær, Tranøy på Hamarøy, Bodø og Geitvågen

– Kan du beskrive hvilken musikk du spiller?
– Helge Matland kalte det voksen-pop da han anmeldte mitt første solo-album i 2017. Selv vil jeg kalle det en blanding av stilarter i et spenn fra jazz til kirkelig kulturverksted. Og jeg er veldig opptatt av groove og rytmer.

– Du får en pistol mot tinningen, og må synge karaoke foran et fullsatt Alfheim stadion. Hvilken låt velger du å tolke?
– Jeg har har sunget en del covere i min tid som gatemusikant i Europa og på klubber i Berlin på 1970-/80-tallet. Det jeg føler symboliserer tidsånden i dag er «The Times They Are a-Changin'» – med munnspillet på innerlomma!

Det var nok samme opplevelse av tidsånden som fikk Biilly Joel til å spille samme låta i Sovjetunionen:

– Hva er din verste opplevelse på scenen eller turne?
– Da jeg var 13 år spilte jeg konsert med bandet mitt på Speiderhuset i Tromsø. Vi hadde ikke avtalt set-listen på forhånd, og midt i konserten ble gitaristen og jeg uenige om hvilken låt vi skulle spille. Vi endte opp med full slåsskamp på scenen inntil trommisen kom i mellom og måtte fysisk skille oss fra hverandre. Og så fortsatte vi konserten som om ingenting hadde skjedd!

– Du bookes av Den Norske Opera, og får sette opp hva du vil på den såkalte rideren, uten noen økonomiske begrensninger.
– Da vil jeg snike inn en mulighet for at de forplikter seg til å gi penger til Leger uten grenser, Flyktningehjelpen og Palestinakomiteen istedenfor å bruke penger på mat og drikke til meg! Og det skal være en fast overføring :-D

– Nevn et band eller en artist du rådigger, som folk flest neppe ville trodd om deg.
– Todd Rundgren! Min amerikanske «bror» John Wright gjorde meg oppmerksom på han da jeg bodde i St.Paul&Minneapolis i 1972 og jeg ble spesielt begeistret for albumet «Something/Anything?» som kom ut det året.

– Hva er det verste stedet du kunne blitt booka til?
– Et Trump/MAGA-rally! Ikke det at det kommer til å skje med det første – men hvis det skulle skje, vil jeg smelle til med min egen låt «Bye, Bye America» fra mitt forrige album :-D

Vi vet hva Trump ville sagt til det:

– Hvis du skulle gjort et sjangerbytte – hvilken musikk skulle du laga da?
– Beklager kjedelig svar, men jeg ville gjort enda mer av det samme! Jeg har i en alt for lang periode i livet mitt jobbet med coverlåter og andre artisters musikk – nå er jeg supergiret på egen musikk og tekster på nordnorsk! Det er en utrolig god følelse å endelig synge på mitt eget språk.

– Hvilken tromsøartist/band tror du kommer til å bli størst?
– DAGNY! Hun har alt og er den absolutte pop-artist. Men jeg tolker selvfølgelig spørsmålet som «Hvem tror du blir størst i fremtiden – etter Anneli Drecker?»

Feedback håper i så fall det blir lenge til:

– Når så du sist ditt eget blod?
– Pinlig nok veldig nylig da jeg skulle bytte oljefilter i båten – var nær ved å ødelegge gitarfingrene! Ble reddet av at min fantastiske kone kom og hjalp til.