Paret, som skal studere og jobbe i Tromsø til høsten, har i løpet av sommeren saumfart alle annonser med leilighet til leie i Tromsø.

– Det rimeligste vi kom over på leiemarkedet var rundt 10.000 kroner i måneden, og da får man en rønne, sier Gjøa Orheim.

Etter å ha innsett hvor håpløst boligmarkedet i byen er, avgjorde de at å eie vil lønne seg på sikt. Dermed startet boligjakten for alvor.

– Vi reiste opp en uke i juli og gikk på visninger. Den dagen vi skulle reise dukket leiligheten i Parkgata opp, men visningen rakk vi ikke, sier hun.

Les også: Satte prisrekord.

Kjøpte usett

Alt de fikk var en liten kikk inn vinduene og rundt huset. Deretter kastet de seg inn i budkrigen – på telefon.

– Vi leste nøye gjennom prospektet og egenerklæringen, og snakket med megleren før vi la inn bud, forklarer Orheim.

Det første budet la de inn allerede før visningen.

– Det var litt under prisantydning, men det er jo mange som kommer på visning uten å ha finansiering i orden, så vi ville dra i gang budrunden og kanskje spare litt på det, sier hun.

Les også: Ny megler kommer til Tromsø.

Vant budrunden

Men etter visningen meldte flere seg på, og paret bød til slutt 110.000 kroner over prisantydning. Dermed var leiligheten deres for rundt to millioner kroner.

– Det føltes veldig rart å ha kjøpt noe vi ikke har sett. Dette er jo første gang vi eier noe selv, sier Orheim.

Paret har nå vært en ny tur i Tromsø for å se på sitt nye hjem, og er fornøyd med investeringen.

– Det var ingen overraskelser der. Vi har opplevd at bildene i annonsene lyver ganske kraftig, men denne var helt som forventet, sier Orheim.

Nå ser paret frem til å starte i ny jobb og studier til høsten – i egen bolig. Men selv om alt løste seg på beste vis, synes de det er ille at andre studenter ender opp nærmest på gaten.

– Jeg har en venninne som bodde to uker i telt i fjor. For studenter er det håpløst i Tromsø, og prisene er høyere enn både Stavanger og Oslo, sier Orheim.

Les også: Lot seg ikke skremme av rekordpris.

- Ikke strategisk lurt

Daglig leder Robin Iversen i Hjem tror ikke det er mye å vinne på forhåndsbud.

Hjem Eiendomsmegling har registrert at flere velger å legge inn bud før visning.

– På visningene vil megler opplyse andre om budet, men det trenger ikke å skremme noen. Det kan like gjerne bidra til å hausse opp stemningen slik at folk byr mer, sier han.

Siden budrunden uansett ikke avsluttes før etter visning, har det lite for seg. Å kjøpe noe usett er generelt ikke å anbefale, og meglerne er pålagt en å opplyse kjøper om risikoen ved en slik handel, forklarer Iversen.

– Man stiller seg jo i dårlig posisjon for å klage senere, for man vil ikke få undersøkt alle forhold ved boligen, sier han.

Les også: Sindre (20) må bo på feltseng.

- Større risiko

Eiendomsegler Marte Øksendal hos Privatmegleren anbefaler ikke å kjøpe usett.

– At flere nå gjør det, henger sammen med stort press i markedet. Det meste blir solgt etter første visning, og derfor er det noen som tar den sjansen, sier hun.

Å gjøre det anbefaler hun likevel ikke.

– Vi ønsker jo at folk går inn i dette med åpne øyne. Det byggtekniske er mulig å lese seg til, men detaljer som beliggenhet, lysforhold og slitasjegrad bør man se for å danne seg et inntrykk av, sier hun.

– I forhold til reklamasjon har man de samme rettighetene, men man vil ikke kunne reklamere hvis det er forhold man burde ha blitt oppmerksom på under visningen, legger Marte Øksendal til.

SOLGT: Flere stilte på visning da leiligheten i Parkgata 39 ble solgt, men paret fra Stavanger hadde høyeste bud – og kjøpte leiligheten usett. Foto: Privatmegleren
GLADE: Joakim Valdemar Karlsson Rolfsnes og Gjøa Orheim på vei til Tromsø med flyttelasset. Foto: Privat
SENTRAL: Dette blir parets nye bolig. Foto: Privatmegleren