– Tromsø er den enkeltbyen der det er enklest å selge boliger i Norge, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Han er nesten forbauset over den utviklingen boligmarkedet i Tromsø har hatt de siste årene.

– Jeg har hatt veldig mange pressekonferanser der vi i mange år har snakket om det fryktelig trege markedet i Tromsø. Etter finanskrisen flommet det over av boliger. Men nå er det helt motsatt. Det er veldig spesielt, sier Dreyer.

Prisoptimister

Når Tromsø troner på toppen som det boligmarkedet det er enklest å selge, så betyr det også at man kan forvente prisøkning på boliger.

– Tromsø er den byen i landet der boligprisveksten har vært sterkest i to år. Når det er sagt, så skyldes det at Tromsø har hengt veldig etter siden finanskrisen. Tromsø har veldig mye tapt marked å ta igjen fremdeles, men det er i ferd med å krympe, sier Dreyer.

Boligselgere trenger ikke bekymre seg altfor mye om salget.

– De som skal selge bolig i Tromsø har grunn til å være størst optimister i forhold til prisutvikling. Det er nemlig ikke nok boliger til å møte markedet, sier Dreyer.

Tregere i storbyene

Sammenlignet med de største norske byene går det virkelig unna i Tromsø.

– Hvis vi sammenligner Stavanger og Tromsø, så var det omtrent like mange boliger til salgs i byene for nøyaktig ett år siden. Men i dag har Stavanger tre ganger så mange boliger ute til salgs. Det viser at det er en helt annen dynamikk i markedet der, enn i Tromsø, sier Dreyer.

Dagens Næringsliv gjennomførte tidligere i september en undersøkelse sammen med EFF og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) der de fant ut at det har blitt mye vanskeligere å selge boliger til den prisantydningen selgeren oppgir i annonsen. De så spesielt nærmere på Oslo, Stavanger og Trondheim.

– I de største byene går det utvilsomt tregere, sier Dreyer.

Riktig prising

Han råder likevel boligselgere til å ikke få elleville forhåpninger til pris.

– Skal du selge er det viktig å lytte til megleren og prise riktig. Det er ikke nødvendigvis en god strategi å legge opp til prisrekord i nabolaget. Setter man prisantydningen veldig høyt, så kan det føre til at man skremmer vekk boligkjøpere og at ingen dukker opp på visning, sier Dreyer.

Trenger flere eneboliger

Tom Espen Stormo i Sne eiendomsmegling merker etterspørselen etter familieboliger.

– Det går kjempebra å selge boliger nå. Vi har opplevd at det ikke gikk så bra i perioden 2007-2010. Da var det mye vanskeligere enn det er nå, sier Tom Espen Stormo i Sne eiendomsmegling.

Han mener man kan se det på hvor mange boliger som ligger ute til salgs på Finn.no. I mange måneder har det holdt seg på rundt 200 boliger.

– Det virker som markedet har stabilisert seg. Men det er litt for lavt antall i forhold til hva byen trenger. Akkurat nå er det veldig fin dynamikk i markedet. De aller fleste kjøpere vil nok oppleve at de ikke er alene på visninger, sier Stormo.

Mens Sne fra juni til august har solgt mange små leiligheter, merker de nå en stor etterspørsel etter det han kaller familieboliger.

– Rekkehus, større leiligheter eller eneboliger med minst tre soverom er det betydelig etterspørsel etter. Mange ønsker seg en enebolig, men det er det som bygges minst av, sier Stormo.

5,2 MILLIONER: Denne boligen i Overlege Meyers vei 23 ble forrige måned solgt for 5,2 millioner kroner. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen