– Vi opplever selv at det er et enormt press på det å være småbarnsforeldre i dag. Forventningene til deg som forelder er vel så høy som til det å være ansatt, og du skal helst prestere maksimalt på begge arenaer, selv om det i praksis er umulig.

Venninnene Mim Stang og Pia Wille får mange meldinger og spørsmål fra foreldre som sliter med å få hverdagen til å gå opp. De driver Instagram-kontoen Mamabear.hacks med 16.000 følgere og har selv barn på 2 og 4 år. Her deler de hacks, tips og triks som kan bidra til en enklere og mindre stressende hverdag med små barn.

Vi har bedt mødrene samle de beste rådene for oss. Tipsene er fordelt i følgende kategorier:

  • matlaging og innkjøp

  • husarbeid

  • henting/levering

Forhåndslager mat og legger frem antrekk

Selv prøver Stang og Wille å benytte seg av flere hacks for å få mest mulig flyt i hverdagen.

– Å «preppe» middager, matpakke, antrekk for uken og lignende gjør rutinene og hverdagen litt enklere. Da ligger du alltid et steg foran i stedet for bak, som også gir en god følelse av kontroll og oversikt, sier småbarnsmødrene.

I helgene lager de gjerne en litt mer tidkrevende frokost eller lunsj, som for eksempel bananpannekaker, smoothie, frokostmuffins eller rundstykker. De passer på å lage ekstra mye, slik at de kan fylle fryseren med det som er igjen.

– Da har vi snacks og matpakkemat lett tilgjengelig gjennom uken. Smoothie- og pannekakerøre heller vi i store isbitformer. Da kan du enkelt legge smoothie-terninger i en klemmepose som tiner innen lunsj, eller steke pannekaker på fem minutter til frokost.

Her er Stang og Willes beste tips:

Matlaging og innkjøp

  • Middagsprepp

Har du begrenset tid til å lage middag og ender ofte opp med enkle og mindre sunne løsninger? Da bør du vurdere middagsprepp, sier Stang og Wille.

– Sett av en-to timer hver søndag til å lage ukens middager. Lag først en ukesmeny og handleliste, og forbered deler av middagene slik at du bruker minimalt med tid i hverdagen.

  • Planlegg innkjøpene

Prøv å begrense innkjøp til én dag i uken, og sørg for å handle alt dere trenger for uken som kommer. Da sparer dere både penger og tid.

  • Bruk en egen boks i kjøleskapet til matpakke-mat

Her kan du for eksempel ha en blanding av pålegg, frukt/grønt og andre typiske ting du putter i matpakken. Har du middagsrester, kan det også legges oppi her. Når du skal lage matpakke, trenger du kun denne boksen. Det sparer deg for ekstra rot og opprydning.

  • Bytt rekkefølgen på måltidene

Bytt om på middag og kveldsmat for mindre stress rundt middagslaging. Eller dropp middag for dem som får varmmat på ettermiddagen i barnehagen, og lag enkel kveldsmat i stedet. Ha restemiddag én dag i uken.

  • Lag, stek, og legg i fryseren

Lag og stek opp masse fiskekaker, kjøttkaker, fiskegrateng, pizzasnurrer, eggmuffins og lignende. Ha det i fryseren, så har du klart til både matpakker og middager. Kanskje du kan få hjelp en søndag av et familiemedlem og gjøre det til noe hyggelig, eller inkludere barna?

Husarbeid

  • Dropp å brette barnas klær

Det er mye tid å spare på ikke å brette barnas klær, mener duoen.

– Ta en gjennomgang, og spør deg selv: «MÅ jeg brette alle klærne? Hva skjer hvis jeg IKKE gjør det?» Du vil mest sannsynlig spare en del tid, så dersom du er komfortabel med det, er det nok veldig lurt.

Går du for en ikke-brette-strategi, er det imidlertid en fordel å ha godt system i skapet, med merkede skuffer/hyller slik at både du og barna finner enkelt frem.

  • Lag system for ulike kurver for skittentøy

Slik kan du sortere tøyet før vask. Lær barna det samme.

  • Vurder nøye om plagget egentlig trenger en vask

Kanskje bare vaske bort flekker, men ikke hele plagget?

  • Bruk en vaskepose til å samle alle skitne sokker i

Da mister du ingen par under vask.

  • Forhåndsinnstill vaskemaskin/tørketrommel

Slik kan du vaske/tørke klær på et optimalt tidspunkt – både for å spare strøm og for å unngå at klærne blir liggende i maskinen.

Ved hjelp av en skohylle i tekstil, legger de klart barnas antrekk for hele uken. Foto: Signe Dons
  • Når du sorterer/bretter rent tøy, legg samtidig frem barnas antrekk for uken

– På den måten blir det enklere for både oss foreldre og barna å kle på seg raskt på morgenen, og vi må ikke lete etter rene sokker eller riktig bukse.

  • Kombiner husarbeid med noe annet

Sett på favorittserien din mens du bretter klær, vask badet mens barna bader eller lignende.

Venninnene bretter ofte klær mens barna bader. Da slipper de å bruke tid på det etter at barna er lagt og kan i stedet nyte egentid.

Ha hjelpemidler lett tilgjengelig der dere oppholder dere mest

Ha en håndstøvsuger lett tilgjengelig for å gå over gulvet etter måltider, flekkefjerner i nærheten av kjøkkenet, og så videre.

Henting/levering

  • Legg en felles plan for uken

Slik unngår dere å måtte bruke tid på å avtale hver dag, og det blir færre misforståelser og konflikter.

  • Forbered morgendagen kvelden før

Lag matpakken dagen før, sett sekken og skoene klart.

  • Fordel oppgavene

Den som ikke henter, lager middag. Den som ikke leverer, ordner sekk og klær klart i gangen (gjerne kvelden før), etc.

  • Ha med en frukt eller snack ved henting

Da holdes blodsukkeret stabilt og humøret oppe.

  • Be om hjelp!

Spør familie, venner og barnevakt om avlasting og hjelp til å hente i barnehagen eller lage middager. Lag et fast opplegg, for eksempel hver onsdag henter en besteforelder, og du kan jobbe litt lenger, få litt egentid eller trene.

– Senk egne forventninger

Stang og Wille får ofte tilbakemeldinger fra foreldre som kjenner på utfordringer knyttet til å få barn, overgangen fra permisjon til jobb eller fra ett til to barn.

Mange tenker at «alle andre» har kontroll. Realiteten er at de aller fleste føler på det samme. Det får Stang og Wille bevist når de tar opp temaer som dette med følgerne sine.

– Derfor er de aller viktigste rådene å huske at du ikke er alene om dette og at det er en periode som vil gå over. Finn hacks som fungerer for din familie, senk egne forventninger, og husk at ingen får til alt. Kanskje du skal utsette husarbeidet et par dager eller servere pølse og lompe til middag når det koker som verst?