Minnesmarkeringer og tente lys i Oslos gater etter attentatet på Utøya. Foto: Marius Hansen

Etter den ufattelige tragedien 22.juli uttrykte "Lille My" sine følelser på Aftenpostens debattside for ungdom slik:

"Jeg ble redd. Jeg ble rett og slett kjempeskremt da jeg fikk vite om bombingen. Jeg slet med å sove den natten. Ikke fordi noen jeg kjenner er rammet, men på grunn av tanken om at det var funnet mange drepte på Utøya og i Oslo. Én mann var mistenkt. Jeg kjenner at jeg får vondt."

Det er mange unge som har hatt vondt etter de uvirkelige hendelsene for snart to uker siden. Å reagere slik Lille My gjør, er helt normalt.

De unge ble veldig hardt rammet, og sorgen over tapet av søsken, venner, venners venner og bekjente berører den enkelte og når langt inn i mange ungdomshjerter og ungdomsmiljø.

Man har satt egne ting til side for å vise støtte og sympati med ofrene. Noen har gått i rosetog, andre har tent lys, og mange unge har brukt sosiale medier for å dele, uttrykke og bearbeide følelser og reaksjoner.

Les også: - Vær ærlig overfor barna.

Alle berøres og mange har reaksjoner. Det er viktig å være til stede og spørre om hvordan de unge har det. Den viktigste bearbeidelsen av hendelsene gjøres i hjemmene og blant venner.

Vær nær og tilgjengelig for de unge. Ikke press på, men skap rom og mulighet for å snakke sammen. Å samles rundt middagen eller gjøre andre hverdagslige oppgaver sammen, kan være gode anledninger.

Kommunens kriseteam tok imot dem som overlevde og de vil få oppfølging i lang tid fremover. Mange har uttrykt glede over all den varmen og omsorgen som har blitt vist.

I hverdagen som følger vil nettopp varme, omsorg og tilstedeværelse ha stor betydning, både for dem som er direkte berørt, men også for andre ungdom.

Les flere artikler fra Helsestasjonen.

Sorg går i bølger og mange unge som har opplevd å miste noen forteller at det tar tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet. For noen vil det være behov for faglig hjelp, men for de fleste vil familie og venner bety mest.

Vær oppmerksom når skolen starter med hverdagens rutiner. Utad kan man få inntrykk av at man har kommet over tapet; man går på skole og håndterer dagliglivet greit. Men hendelser slik som bursdager, jul og ikke minst årsdag for tragedien kan være med på å "trigge" følelser og utløse reaksjoner slik som blant annet gråt og følelse av meningsløshet.

Sorg tar ofte lengre tid enn man tror, men de aller fleste takler hverdagen med hjelp og forståelse fra foreldre og venner.

Dersom sorgen vedvarer og man ser at den unge isolerer seg og kanskje får søvn– og konsentrasjonsvansker, bør man være oppmerksom og søke hjelp.

Mange unge ønsker å takle utfordringer og livet generelt uten for mye innblanding av foreldre. Det kan være en utfordring, men vis tålmodighet, vær til stede og vær oppmerksom.

De unge finner ofte gode løsninger selv, men trenger bekreftelse og støtte fra sine foreldre og andre nære voksne.

Nettsteder:

www.ung.no

www.helsenorge.no

www.barneombudet.no

Randi Elisabeth Olsen , helsesøster. Foto: Knut Jenssen