Illustrasjonsfoto Foto: Ronald Johansen

En lite hyggelig gjest melder seg ofte på denne tiden av året. Hodelusa liker spesielt barn mellom 4 og 12 år.

Den gir kløe og den kan smitte. Ellers er den to millimeter lange skapningen nokså uskyldig.

Lusa har en grålig farge og trives blant hodehårene, særlig i nakken, området bak ørene og oppover mot issen. Vanligvis er det færre enn ti stykker av dem. De suger blod og kløen kommer som en allergisk reaksjon på bittet.

Eggene er festet til hårstrå maks én centimeter fra hodebunnen. Er det lusebarn i eggene vil de være gulhvite og gjennomsiktige.

Les flere tips fra helsestasjonen her

Etter klekking vil eggeskallene sitte igjen på hårstrået.

Barn er fysisk nære hverandre i lek, også med hoder og hår, slik at lus lett kan vandre over til ny vert for nye bordsettinger.

Den smitter sjelden via møbler, nakkeputer, kosedyr og klær. Likevel er det lurt at barn bruker sine egne luer, børster, hårbånd eller lignende.

Er det oppdaget lus i vennegjengen, barnehagen eller på skolen, må ungene undersøkes hjemme. Da må lusekammen tas fram hver uke.

Det beste er å fukte håret og legge et hvitt håndkle over skuldrene. Gre gjennom håret felt for felt. Ofte er det eggene man oppdager først.

Ingen barn med lus trenger å bli sendt hjem fra barnehage eller skole. De har trolig gått med lusa i lang tid. Barn skal heller ikke ha restriksjoner på lek eller klemming.

Barnehage og skole må få vite om et barn har lus. Øvrige familier kan da bli påminnet om at de må ta ukentlige runder med lusejakt.

Behandling må starte med en gang lusa oppdages. Det anbefales å bruke et liniment som inneholder malation til barn over 2 år og voksne. Til små barn over 6 måneder og gravide anbefales sjampo med permetrin.

I tillegg fjernes lus ved å kjemme fuktig hår med lusekam, felt for felt, daglig i minst åtte dager, deretter en gang per uke. Med håndkle over skuldrene fanges lusene opp slik at de ikke kryper tilbake til håret.

Håndkle og kam kan vaskes ved 60 grader eller fryses ned i minst fire timer. Det vil drepe lusa.

Sjekk nettsiden til Folkehelseinstituttet for mer info.

Neste uke: Nattevæting hos skolebarn

Helsesøster Guri Midtgard tar hver uke opp ulike forhold rundt barn og unges helse. Hun er ansatt i Forebyggende helsetjenester i Tromsø kommune, og jobber til daglig ved Sentrum helsestasjon. Foto: Marius Hansen