Vi hadde håpet på litt farge mens vi lå på solsenga med utsikt til Kjølen eller Tromsdalstinden. I stedet ble denne sommeren, så langt, preget av lavt skydekke og behov for støvler og paraply.

Når sola på himmelen lar vente på seg, er det mange som fristes til å bruke solarier. Da må en være oppmerksom på at den kunstige sola på solarier har betydelige sterkere strålinger enn sola på Østlandet en vanlig god sommerdag.

Les mer fra Helsestasjonen

Noen bruker solarier fordi de tror de får et grunnlag for sola i Syden. Forholdet mellom UVA- og UVB-strålene i et solarium er annerledes slik at brunfargen fra solarium ikke vil herde huden på samme måte som naturlig sol.

Solariebruk øker risikoen for føflekkreft. Denne kreftformen er nest vanligst blant kvinner i aldersgruppen 15-54 år, og blant menn i alderen 30-54 år. Dessverre er det så mange som 250 som dør av føflekkreft hvert år.

Mange unge starter tidlig med å ta solarium. De vet nok om risikoen, men tenker kanskje at «det rammer ikke meg» eller «kreft er noe de eldre får». De er ivrige, vil bli brun og pen fort, og kan fristes til å overdrive solingen. Å bli solbrent gir ytterligere økt risiko. Det kan være fire ganger så mange UVA-stråler i solariesol som i vanlig sol. Disse går dypere ned i huden og gjør huden mindre elastisk slik at rynker lettere oppstår. Mye sol og gjentatte solforbrenninger kan også gi pigmentflekker i tillegg til føflekkreft.

Les også: Hvordan er idealkroppen?

Aldersgrense for en grunn

Flere studier viser at det er betydelig økt risiko for føflekkreft ved soling i solarium i tenårene og i 20-årene. Soling her kan også gi en annen type hudkreft, plateepitelkreft. Dette er bakgrunnen for at regjeringen innførte forbud mot å bruke solarier fra 1.juli i år, for personer under 18 år. Dessverre er det slik at mange solarier er ubetjente, slik at eiere vanskelig kan kontrollere hvem som gjester solariene. Fra 2014 vil det bli påkrevd med betjente solarier, og at ansatte har gjennomgått opplæring.

Jeg tenker det er viktig at ungdomsforeldre kjenner til disse forhold. Ingen vil utsette barnet sitt for kreftrisiko. Oppfordre den unge til å styre unna den kunstige sola. Tenk over hvilken rollemodell du selv er. Er dine solvaner noe du vil overføre til barnet ditt?

Nettsted: kreftforeningen.no