"Om lag 350 barn i Tromsø utsettes for vold eller overgrep – ser du noen av dem?"

Dette er innledningen til et dokument om vold i nære relasjoner, utgitt av Tromsø kommune i 2011. Volden handler om å bli slått av sine foreldre eller nære omsorgspersoner. Vold eller trusler om vold skjer mellom familiemedlemmer, eller personer som står dem nær, volden blir begått i hjemmet eller annet sted. Volden kan være både fysisk, psykisk, seksuell eller av materiell karakter.

Hensikten med volden er å kontrollere eller gjøre den andre underdanig.

Barn som utsettes for vold og overgrep får ofte problemer på flere områder. I tillegg kan det å leve med vedvarende frykt for vold og overgrep føre til varige endringer i hjernen. Om barn er vitne til vold mellom foreldrene kan det skade barnet like mye som om barnet selv ble u satt for volden.

Les flere tips fra Helsestasjonen her

Søvnvansker, følelse av skyld eller skam, konsentrasjonsvansker, psykiske problemer, dårlig selvtillit, problemer med relasjoner til andre mennesker, spiseforstyrrelser, problemer med selvskading og andre vansker er skader barnet kan få.

Fysisk vold er slag, spark eller lugging. Psykisk vold er at noe som blir sagt gjør barnet såret, redd eller føler seg dum.

Materiell vold er for eksempel å ødelegge barnets yndlingsleke.

Vold er særlig alvorlig mot de minste barna. En voksen kan bli så irritert på et lite barn som skriker og kan riste det så kraftig at hodet slenger fram og tilbake. Dette kan føre til en hjerneskade som ligner på nakkesleng eller enda alvorligere til «shaken baby syndom»; – en hjerneblødning utenpå hjernen, i øynene og i hjernestammen. Dette kan forårsake hjerneskade eller død.

Noen tror det er relativt uskyldig å knipse barnet på fingrene, dra det i øreflippen, og å lugge det i håret. Helsestasjonen fraråder også dette sterkt.

Om foreldre opplever at barna deres er ulydige vil vi anbefale å ta kontakt med helsestasjonen for veiledning eller henvisning til «De utrolige årene» – et kursopplegg i Tromsø kommune for foreldre som opplever vansker med barna sine.

Å slå barn er ulovlig i Norge, og en kan bli straffet for det. Vold avler vold. Barn som utsettes for vold, eller som er vitne til det, blir ofte selv utøvere som ungdommer og voksne.

Barn skal ha det trygt hjemme. Om du er bekymret for at et barn utsettes for vold eller omsorgssvikt har du et ansvar for å melde fra. Det kan være ubehagelig, fordi vi ikke liker å blande oss inn i det private.

Likevel vil du kjenne på en bedre samvittighet om du vet at det var ditt initiativ som satte en stopper. Du kan ringe politiet eller barnevernet. Det finnes også en landsdekkende alarmtelefon som er gratis å ringe til: 116 111.

Les mer om temaet på nettsiden til Redd Barna.

Neste uke: Seksuelle overgrep mot barn

Guri Midtgard Helsesøster Guri Midtgard Helsesøster Foto: Marius Hansen