Guri Midtgard (54) er helsesøster ved Sentrum Helsestasjon. Hver uke kommer hun med helseinformasjon gjennom en ukentlig spalte i iTromsø. Foto: Jon Terje Eiterå

Tunga har bringebærfarge, det er vondt i halsen, og fireåringen Niklas har et utslett som startet på brystet og spredte seg over hele kroppen.

Han nekter å spise, har feber og er slapp. Er det dette som er skarlagensfeber?

Legen bekrefter mistanken din og skriver resept på antibiotika. En mikstur som skal gis tre ganger daglig.

Hjemme igjen måler du riktig mengde i målesprøyta. Du forklarer Niklas at denne medisinen er lur å ta, den vil gjøre ham frisk fortere. Han nikker. Så kjenner han smaken i munnen. Alt spyttes ut.

Du måler opp på nytt, og blander nå medisinen ut i litt juice. Han tar en liten slurk. Det samme skjer. Du sukker oppgitt, og Niklas ser unnskyldende på deg.

Du vil ikke tvinge ham. Hvilke smarte triks kan brukes? Så kommer du på det du lærte på kurset De utrolige årene i fjor:

Bruk ros og belønning når du skal lære barnet en ny adferd. Klistremerker er svaret. Niklas elsker Kaptein Sabeltann, du ringer mammaen som lover å skaffe slike klistremerker. Så sier du for eksempel:

- Jeg så at du prøvde å ta medisinen, men den var så stygg at du spyttet den ut. Kan du prøve å svelge medisinen selv om den er stygg? Du kan drikke mye vann etterpå for å fjerne smaken fra munnen din.

Les flere tips fra Helsestasjonen her.

Niklas rister på hodet. - Når du har klart dette, skal du få et klistremerke av Kaptein Sabeltann. Stjernene kommer fram i øynene hans. Han sier: - Jeg skal svelge fort, og skynde meg å drikke vann etterpå.

Niklas lukker øynene mens han svelger alt. Du roser ham. Så vil han tegne Kaptein Sabeltann.

Om Niklas mot slutten av kuren begynner å tape interessen igjen, kan dere øke motivasjonen hans ved for eksempel å si at:

- Om to dager er du ferdig. Da feirer vi ved at vi guttene drar på Polaria for å se selungene.

Denne måten å gjøre det på kan selvsagt overføres til andre typer medisin. Noen ganger vil ikke barn ta medisinen, uansett hvordan foreldre prøver å motivere. Det er viktig å være ærlig og bestemt.

- Denne medisin må du ta.

Hvis tvang er nødvendig må barnet få ekstra mye trøst, ros og belønning etterpå.

Om barnet kaster opp, må en vurdere å gi ny dose medisin. Er det gått mer enn en halvtime etter inntak, eller ved lite oppkast, er det ikke nødvendig med ny dose. Ved tvil kan du kontakte lege.

For tips: Se Apotekforeningen.

På de minste barna kan en sprøyte medisinen på innsiden av kinnet, litt bak i munnen slik at barnet må svelge. Barnet kan sitte eller halvt ligge på fanget. Hvis en blander medisin i maten, kan en risikere at barnet ikke spiser opp alt, og dermed ikke får i seg hele dosen.

Hvis tabletter kan knuses, kan de blandes i syltetøy, yoghurt el. Ved stikkpiller skal den butte enden inn i rumpa først. Før bruk av nesedråper og -spray er det viktig å pusse nesen til barnet.

Neste uke: Frisk nok for barnehage eller skole?