Tragedien i Japan påvirker oss alle, men hva skal man si til barna? Foto: Scanpix

Det har vært ekstra nyhetssendinger de siste dagene. Vi prøver å fatte det ufattelige. Vi ser bilder av hus og biler som skylles avgårde. Kamera fanger også de lemlestede og døde. Vi ser gråtende og fortvilte mennesker som søker etter savnede familiemedlemmer.

Dette skjer langt unna våre nabolag, barnehager og skoler. Likevel gjør det sterkt inntrykk. Også barna får dette med seg. De undres om det samme kan skje her, og de stiller spørsmål.

På hjemmesidene til Barneombudet har to psykologer gitt råd til førskolelærere, lærere og andre voksne om hvordan snakke med barna om disse tragiske nyhetene. «Hva skal vi si til barna om nyhetene fra Japan?» er tittelen.

Jeg vil oppsummere noen av rådene her:

• Sjekk ut hva barnet har fått med seg og forstått av nyhetene.

De minste føler dette veldig nært når tv-bildene kommer inn i stua. Det er som det skjer i nærmiljøet.

Kanskje har ikke barnet fått med seg noe særlig av nyhetene og viser dermed ikke interesse for å snakke om det. Da kan en la det ligge.

• Gjem aviser med verste forsidene.

• Det kan være vanskelig å beskytte barna mot informasjon fra media. Det som da blir viktig er å hjelpe barna å sortere. Hvor er Japan, hvor er Norge. Forklar hva et jordskjelv og en tsunami er. Si at dette hender veldig sjelden. Tenk ut på forhånd hvordan du vil ordlegge deg. Unngå unødvendig sterke beskrivelser.

• Barna registrerer at de voksne blir forskrekket. Forklar hva som er forskjellen mellom å være forskrekket og redd. Si også at du er ikke redd for at det vil skje her, fordi Norge står på et rolig sted. Her er det ikke store plater i jorda som vil møte hverandre og skape store skjelv.

• Sterke følelser som redsel gjør at informasjon ikke lagres så godt. Er barnet veldig redd må den samme informasjonen gis flere ganger. Historien må ikke bli verre og verre for hver gang. Allerede første gangen må vi si at mange mistet husene sine og at mange døde. Også barn døde.

• Fokuser på at mange vil hjelpe de i Japan som er rammet. De får tepper, mat, medisiner og de som er skadet får hjelp av leger og sykepleiere. Også her i Norge har mange sagt at de vil reise til Japan for å hjelpe. De som har mistet husene sine vil få hjelp til å bygge nye.

• Si til barnet at om det tenker mye på dette, og føler seg redd, må de si det til de voksne. Det blir bedre når man snakker sammen.

Barn tåler å høre om skrekkelige ting som skjer ute i verden, når de føler at de selv er trygg.

Les flere saker fra Helsestasjonen på itromso.no.

Neste gang: Småbarn med angst