Foreløpig har vi hatt et distansert forhold til flått. I hvert fall så lenge vi har oppholdt oss i Nord-Norge. Men de siste årene har flåtten beveget seg nordover. Enkelttilfeller er funnet på dyr i Tromsø. Ellers er den vanlig langs kysten av Norge, helt opp til Helgeland.

Flåtten er et lite insekt. Den trives ca. 30 cm over bakken i gress og lave busker, på fuktige steder. Den hekter seg fast i forbipasserende dyr, særlig på elg, hjort, hare, sau og ku. Hunder, katter og mennesker blir også lett stukket.

Her finner du flere råd fra helsesøsteren!

Flåtten kan spre flere bakterie– og virussykdommer. Den vanligste er borreliose. Det finnes ingen vaksine mot denne. De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. Borreliose som også kalles Lymes sykdom utvikler seg i tre stadier. Først får man etter 3-30 dager et ringformet utslett. Lege må kontaktes. Hvis man føler seg slapp, har hodepine eller muskelsmerter bør man også gå til lege. Antibiotika i dette stadiet fører til at sykdommen stanser opp og ikke utvikler seg videre.

Ubehandlet vil man i neste stadium, 4-8 uker etter bittet, føle seg slapp, ha hodepine og smerter i muskler, ledd og sener.

Tredje stadium kan komme måneder og år etter smitten og arter seg som leddsmerter, hukommelsestap, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hudutslett.

Det er lurt å sjekke huden etter turer i områder hvor det er mye flått. Spesielt på beina. Katter og hunder bør også sjekkes. Flått som fjernes fra huden innen ett døgn overfører sjelden borrelia-bakterien. Bruk pinsett, for flåtten sitter ofte godt fast. Ta tak inne ved huden og dra flåtten rett ut. Bruk fingrene om du ikke har pinsett. Vask gjerne bittstedet med såpe og smør på litt sårsalve.

Her finner du flere råd fra helsesøsteren!

For å redusere risikoen for bitt, kan en ha på langbukser som puttes inni støvler, sko eller sokker.

Nettsted: www.folkehelsa.no

www.nhi.no

Hilsen

helsesøster Guri