Det er sørpå det har skjedd: I etterkant av Sigrid-saken har rundt ti barn/unge blitt forsøkt lokket inn i bil av fremmede. I Tromsø har det heldigvis ikke vært slike tilfeller i høst. Likevel er det greit at også Tromsø-foreldre har et bevisst forhold til dette.

Er det noe som kan gjøres? Bør man kjøre ungene til/fra skole, vennebesøk og aktiviteter? Professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, sier at det er en del ting foreldre kan gjøre: Det er viktig å trygge barna ved å understreke at mamma og pappa passer på dem og vet hvor de er. De må også få vite at de fleste voksne er snille og vil hjelpe barn. Noen få voksne er slemme og kan gjøre vonde ting med barn.

Les tidligere innlegg i Helsestasjonen.

Barn får med seg nyheter og mange vil stille spørsmålet: Kan dette skje med meg? Hvis du har inntrykk av at barnet er engstelig, er det viktig å skape trygghet. Det kan gjøres ved å organisere det slik at flere barn går sammen til/fra skole og aktiviteter. Eller at en voksen følger. Barn må ikke miste den helsemessige gevinsten det er å gå eller sykle til skolen. Er det engstelse eller at risikoen vurderes som stor, kan en selvfølgelig kjøre barnet. Om det er vanskelig å organisere grupper eller følge barna, kan en lære barna noen forholdsregler: De må ikke gå mot biler som stopper og vinker dem til seg. De skal heller ikke være høflige og hjelpsomme, om en bilfører stopper ved dem og for eksempel spør etter veien. Noen kan lure barn til seg ved å si at de har kattunger i baksetet, eller sier at de kan ta barnet med seg for å kjøpe is. Barnet skal da gå vekk, gjerne mot et hus, hvis mulig. Om en bil stopper ved siden av, kan de løpe bakover, da blir det vanskeligere for bilen å innhente dem. Og de kan rope NEI så høyt de klarer. En slik samtale må gi barnet en følelse av at de er trygt.

Les også: Hva gjør du når ditt barn mobbes?

Willy-Tore Mørch sier at foreldre gjerne kan leke en slik situasjon med barna: Barnet går langs en vei, mamma leker bilføreren som vil lokke barnet til seg, barnet løper bakover, roper NEEI, løper mot et hus. Der står pappa. Mørch sier det er viktig at dette gjøres på en munter måte, og må ikke ha så mange skremselselementer. Dette vil kunne gi barnet en handlingsberedskap. Leken ender opp med redning og trygghet - det er vesentlig. Alle bilførere må være oppmerksomme på at de ikke skal kjøre inn mot og stoppe ved et barn på veien, selv i gode hensikter - med mindre de kjenner barnet godt.

Aktuelt nettsted: barneombudet.no.

Hver uke tar helsesøster Guri Midtgard opp ulike forhold rundt barn og unges helse i spalten Helsestasjonen. Foto: Marius Hansen