Russetida står for tur, noe mange unge lenge har sett fram til. 12 års skolegang skal avsluttes og behørig feires fra 1. til 17. mai. Russeklær er bestilt, russebiler ordnes og klargjøres og de første russefestene er allerede avviklet. Forventningene er store til at det skal bli en minnerik opplevelse å ta med seg videre i livet.

Det kan fortone seg som risikosport og balansekunst å komme helskinnet gjennom maidagene. I tillegg skal de håpefulle avlegge viktige eksamener bare få dager etter at hurrarop og russefløyter har stilnet.

Foreldre står på sidelinjen og bivåner det hele med en kanskje litt mindre entusiasme enn hva ungdommen utviser. Vil det gå bra? Hva med all festing, alkoholbruk og utfordrende påfunn som kommer i kjølvannet av russefeiringen? Ja, det vil helst gå bra. De unge får mange gode råd fra ulike hold, både lærere, helsesøstre og ikke minst foreldre kommer med formaninger om livet som russ. Alt går ikke inn, men fra undersøkelser vet vi at ungdom ønsker og verdsetter foreldre som er tydelige og setter grenser.

Helsedirektoratets ungdomsundersøkelser fra 2006 og 2010 viser at ungdom drikker langt mindre og sjeldnere i dag enn i 2006. Noe av årsaken mener man ligger i tydelig grensesetting fra foreldre. Langt færre ungdommer drikker seg fulle i dag enn i 2006, og flere ungdommer mener foreldre ikke bør sende med unge alkohol på fest. I tillegg sier de at foreldre ikke bør gi unge alkohol hjemme. Like mange unge ønsker grensesetting fra foreldre i dag som i 2006, og hele 85 prosent mener at det er bra at foreldre setter tydelige grenser. www.helsedirektoratet.no

Russetiden er et overgangsritual og en «time out» fra fastsatte regler og konvensjoner. Russen har «lov» til å ruse seg og til å «ta det helt ut». Det er allikevel viktig at sikkerhetsnettet (ansvarsfulle voksne) er intakt og kanskje til og med styrket i denne perioden. Natt til 1. mai braker det løs. I år som tidligere år vil voksne være til stede under russedåpen i Telegrafbukta. Helsesøstre fra de videregående skolene i byen og fra helsestasjon for ungdom, Tvibit, har siden 2004 hatt en egen «omsorgsstasjon» hvor mat, drikke, varme tepper og omsorg gis. Dette er et tilbud som russestyret har ønsket velkommen og tatt godt imot hvert år. At foreldre er hjemme og tilgjengelig når startskuddet for russefeiringen går, mener vi er en trygghet i denne litt utfordrende perioden.

Vi ønsker de unge en riktig god russetid og håper både de unge selv og de voksne får gode og minnerike maidager.

Randi Elisabeth Olsen

Maria Larsson

Merete Nypan

Helsesøstre på helsestasjon for ungdom, Tvibit