Amors piler treffer både det annet kjønn og eget kjønn. De farer forbi ulike verdioppfatninger om hvordan og med hvem kjærlighet og seksualitet bør praktiseres.

Grensene mellom homofili og heterofili er flytende og kan variere i ulike faser gjennom livet. Alle kan tiltrekkes av forskjellige mennesker, enten de er menn eller kvinner.

Barn oppdras til å se verden gjennom heterofile øyne, og fra foreldre og slektninger blir det forventet at de utvikler heterofil legning.

I ungdomstiden er det vanlig å utforske sin seksualitet og identitet. Noen forelsker seg i både gutter og jenter, mens andre forelsker seg i personer kun fra sitt eget kjønn eller kun fra motsatt kjønn. Noen forelsker seg i mennesket, og kjenner seg ikke igjen i kategoriene heterofil, homofil, lesbisk eller bifil.

Det har alltid eksistert myter og fordommer omkring homofile og lesbiskes seksualliv. Dette har gitt grobunn for negative holdninger overfor dem. Disse eksisterer også i dag. De som er mest homofobe er ofte de som frykter at de skal bli oppfattet som homofile.

For en ungdom som oppdager at hun/han ikke svarer til forventningene, tar det som oftest tid «å komme ut av skapet». De synes det er vanskelig å fortelle familie og venner om sin seksuelle orientering. Noen bruker mye energi på å skjule – de føler skam og er redde og alene om disse vanskelige følelsene.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) har gitt ut en brosjyre for foreldre som heter «Glad i deg uansett».

De anbefaler at foreldre som lurer på om barnet deres er lesbisk eller homofil først bare ser det an. At de ikke skynder seg med å få det fram eller dytte det bort. La barnet leke med de lekene det vil, for eksempel at gutter får leke med dukker.

Noen spekulerer på årsaker. Ingen vet. Homofili er ikke et resultat av at foreldre har gjort noe feil i oppdragelsen. De kan bli engstelige for at barnet deres kan få et vondt liv. Kanskje forbinder de homofili med utstøting, psykisk lidelse, rus, hiv og selvmordsfare. Det beste er at de opptrer som en støtte og gir rom til at den unge får lov til å utvikle seg slik han eller hun vil.

Alle foreldre ønsker det beste for barna sine. De ønsker at de unge skal finne en plattform å basere voksenlivet sitt på. Utdanning og arbeid. Gode venner. Sunne interesser. Livssyn. Like viktig er det med seksuell identitet. En hilsen som dette vil gi den unge homofile en god støtte: – Vi er glade for at du har funnet ditt ståsted i kjærlighet og seksualitet. Vi er glade for at du lever slik du føler er godt for deg. Og vi ønsker kjæresten din velkommen i familien.

For mer informasjon kan du oppsøke www.llh.no og www.klara-klok.no.

I ungdomstiden er det vanlig å utforske sin seksualitet og identitet. Noen forelsker seg i både gutter og jenter, mens andre forelsker seg i personer kun fra sitt eget kjønn eller kun fra motsatt kjønn. Noen forelsker seg i mennesket, og kjenner seg ikke igjen i kategoriene heterofil, homofil, lesbisk eller bifil. Foto: Mushi/ Wikimedia Commons