For mange mødre går ammingen helt problemfritt fra første dag. Andre vil oppleve problemer som såre brystvorter, tilstoppede melkeganger og brystbetennelse.

De første ammedagene er det vanlig å bli litt øm på brystvortene. Barnet skal lære seg god sugeteknikk og det kan ta litt tid før det går seg til. Barnet skal legges til brystet (ikke brystet til barnet), barnets mage mot mors mage, brystvorten skal sikte mot ganen, barnet må gape høyt og mye bryst skal i munnen. Ammekyndig helsepersonell som gir god veiledning i teknikk kan bidra til å forebygge at ømme bryst utvikler seg til såre brystvorter.

Såre brystvorter er smertefulle. De kan også skyldes infeksjon med bakterier eller sopp og det kan være allergisk reaksjon på såpe, krem, vaskemiddel/skyllemiddel eller ammeinnlegg.

Dersom brystene er spente kan det være lurt å håndmelke før barnet legges til. Det vil gjøre det lettere for barnet å få tak.

Er brystene blitt såre, vil det virke helende at melkerestene lufttørker på brystet etter amming. Brystskjold som legges over brystene vil skåne. De finnes i ulike størrelser og fås kjøpt på apotek eller hos Ammehjelpen.no.

Barnet er ivrigst i starten av måltidet, når det er mest sultent, slik at brystet får da mest hårdhendt behandling. Start derfor ammingen med det friske brystet. Det er også lurt å stimulere brystvortene først slik at melka har begynt å renne, før barnet legges til.

God hygiene er viktig for å unngå infeksjoner. Vask fingrene før du berører brystvortene, bruk rene ammeinnlegg. Såre brystvorter kan vaskes med kokt vann tilsatt litt salt (1 ts pr. liter), hell vannet i en bolle og ha brystet nedi ca. 10 min. Dette kan gjøres 2 ganger daglig i et par dager. Soppinfeksjoner er ikke alltid synlige. Om det ikke blir bedring, bør lege kontaktes. Enkelte ganger må det medikamentell behandling til for å få bukt med infeksjonen.

Nettsted: ammehjelpen.no

Neste uke: Helsestasjonen feirer 100 år!

Ikke all amming går like problemfritt som denne. Foto: Anton Nossik/ Wikimedia Commons