- Jeg KAN spise selv! Foto: Vex5/ Wikimedia Commons

Småbarns selvstendighet: Tobias hyler og skriker så tårene spretter. Bestemor, som er på besøk, har skjenket melkeglasset halvfullt. Helt fullt skal det være! Hun skynder seg å utligne. Glasset blir sparket ned på gulvet.

Mamma løfter opp sinnataggen. Hun holder ham på fanget og snakker til ham i en god stemme.

"Nå trenger vi å roe ned litt", sier hun og klemmer ham. Hikstene avtar. Mamma begynner å tøyse, lager grimaser i ansiktet. Kort etter er det smil og latter. Så hentes et nytt glass. Det skjenkes fullt. Mat og melk inntas.

Les også: Angst hos småbarn

Senere samme dag skjer det igjen. Nå er det mamma som er synderen: Hun tok festet inn i bilbeltelåsen. Da Tobias hørte klikket ble han fra seg av sinne. Det klikket var det han som skulle ordne.

Ordene "Mamma er dum!" hagler over henne mens hun fortvilt prøver å reparere situasjonen. Men Tobias lar seg ikke trøste. Han skriker og vrir seg i bilstolen. Mamma er stresset. Hun sier: "Jeg ser at du er sint, Tobias, men nå er vi nødt til å kjøre".

Slike situasjoner gir svette, rask puls og påkaller teknikker for stressmestring hos de voksne. Utløsende årsaker ser ut som bagateller, men for barnet er de viktige.

Barn har forventninger om at ting skal skje på en bestemt måte: Glasset skal være helt fullt. Lillesøster, som ennå bruker bleier, hun har halvfullt glass.

Les også: Det urolige barnet

To-fire-åringer er i en alder hvor de utvikler selvstendighet, de vil klare selv. La ungene få prøve å ta strømpebuksa på selv, ta avisa opp fra postkassen, forsyne seg med spagettien selv. Be dem si fra hvis de trenger din hjelp. Ofte har de en overdreven tro på egne evner og nederlaget kan bli stort når de oppdager at de likevel ikke klarer.

For eksempel når Tobias sier: "Jeg skal måke bort all snøen ute". Et fornuftig svar her kan være: "Så mye snø klarer i hvert fall ikke mamma og pappa å måke bort". Nederlagsfølelsen kan også reduseres ved å rose barnet: Se den store dungen som sterke Tobias har måkt!

Barnet vil klare selv og de voksne kan legge til rette for mestring.

I hverdagen er det mange oppgaver barn kan delta i:

hente bleie til søster, gi mat til katta, sette koppene på bordet. Når Tobias tilbyr å skjenke varm kaffe, kan du si at det skal ingen barn gjøre, han kan heller sette fatet med vafler på bordet.

Å forklare, avlede, gi alternativer, rose, bruke humor eller fjerne barnet fra en situasjon som kan utløse sinne, kan hindre at utbruddet kommer. Merker du at barnet er irritabelt, så tenk over om det trenger mat eller søvn. Irritable barn er ofte sultne.

Les også: Det sjenerte barnet

Barn trenger å lære ord og begreper om egne følelser. Slik lærer de å bli kjent med sitt følelsesliv. Sinne er en følelse som er lite akseptert, særlig hos jenter. Sett ord på den følelsen du ser at barnet har, slik som moren til Tobias gjorde. Det er lov å være sint.

Les flere saker fra Helsetasjonen på itromso.no.

Tema neste uke: Barn i påskesola