Åsgård barnehage Åsgård barnehage Foto: Ronald Johansen

- Han bare pirker i maten. Det hjelper ikke hva vi gjør for å få ham til å spise.

Toåringen Julian utforsker lekene på gulvet, og jeg synes «han ser godt ut».

Les flere tips fra Helsestasjonen her

Foreldrene og jeg studerer vekstkurvene på dataskjermen: Jo, han følger kurven sin, kresenheten har ikke gitt utslag på veksten. Jeg hører et lettelsens sukk bak meg.

Små barns matlyst varierer. En dag spiser de nesten ingenting, neste dag spiser de noe, og den tredje ganske bra. Over ei uke blir det likevel greit.

Det er foreldrene som opplever problemet, ikke Julian. Barn har også ulike vekstfaser, en periode har de en vekstspurt og matlysten er på topp, i en annen fase er det roligere.

I familier hvor barnet spiser lite, vil det lett kunne utvikle seg til en maktkamp. Barnet får mye oppmerksomhet og foreldrene vil tape.

Det er sjelden at sykdom ligger til grunn for at barnet spiser lite.

De minste kan trenge lang tid på å venne seg til nye matsmaker og konsistens. Kanskje må matvaren serveres 15 ganger før barnet liker den. De har ofte matnykker; noen dager er makrell-i-tomat et godt pålegg, mens uken etter er det æsj.

Matglede handler om å se fram til måltidet, nyte ei god stemning, være sammen, ta inn synet og smaken av maten. TV-en er avslått, aviser lagt vekk og om mobiltelefoner ringer, så svarer en ikke. Venner vet at de kan komme etter klokken 17, når middagen er spist.

Dette er en forutsetning for matlyst. Stresselementene er ryddet vekk.

Foreldrene til Julian får råd om at de serverer ham en liten porsjon, også litt av det han ikke liker. Det er lurt at han finner en favoritt på fatet, for eksempel pasta. Han oppfordres til å smake litt på det han ikke liker, uten at det blir mas. Med en liten porsjon vil det bli lettere å spise opp, og han vil kjenne at han mestrer. Foreldrene ga ham vann i stedet for saft eller melk, da han var tørst halvtimen før middag. Saft og melk virker mettende og vil fortrenge lysten på middag.

Neste dag står Julian på en stol ved kjøkkenbenken og vasker salat. Etterpå river han den opp i mindre biter og legger i skåla, så strør han på mais og opphakket paprika. Ved bordet får han skryt, og selvsagt vil han smake av mesterverket sitt.

Om barnet har flatet ut i vekt og det er grunn til å tro at mat- og næringsinntaket er lavt, er det viktig å følge opp ved hyppige vekstkontroller. Foreldre kan tilsette litt olje i grøten, ha godt med margarin på brødskiva, bruke helmelk.

For barn med passe matlyst er det ikke nødvendig (men heller ikke skadelig) med vitamintilskudd, men i dette tilfelle vil det være smart. Daglig inntak av tran anbefales til alle, barn, foreldre og besteforeldre.

Nå ligger skreien på mange nordnorske middagsfat, delikat og næringsrik. Også ungene må få delta i gildet og samle seg rundt denne herlige matskatten.

Neste uke: Matskikk og bordskikk

Guri Midtgard Helsesøster Guri Midtgard Helsesøster Foto: Marius Hansen