Det flyter i yttergangen. Irritert rydder du unna sko og treningsbager. Idet du skal henge opp jakka faller noe ut. En blå, liten sak. Kondom. Din sønn. Seksten år.

Du ser ham for deg: På trehjulssykkel, utrettelig i akebakken, teknisk lego på gulvet. Det er ikke lenge siden kosebamsen ble pakket vekk. Er det andre leker nå?

Det skjer store endringer i unge kropper. For gutter starter det i 10-15-årsalderen og varer i rundt fire år. Stemmeskifte, vekstspurt, dun og behåring, økt svette, kviser, penis som vokser – og lysten som øker.

Den har ligget der gjennom hele barndommen, faktisk helt fra barnet lå i magen. Gutter har sitt sterkeste erogene organ lett tilgjengelig, og de kan onanere allerede fra babyalder av.

Hvordan skal du forholde deg til dette, tenker du. Ikke si noe? Få faren hans til å ta en mann-til-mann-samtale med ham? Du har registrert jentebesøk på rommet hans. Er det ikke slik at de unge starter sex-livet sitt i stadig yngre alder?

Informasjon om kropp og seksuell helse er en sentral oppgave for skolehelsetjenesten og på Helsestasjon for ungdom. Som del av dette gjøres kondomer lett tilgjengelige. Både gutter og jenter får demonstrert teknikk i hvordan kondom tas på. De får noen med seg, med oppfordring om å trene hjemme. Ved å bruke kondom viser guttene at også de tar ansvar i et forhold. Dessverre har Norge en dårlig statistikk å vise til når det gjelder unge menns kondombruk.

Les også: Snakk med unge om seksualitet

Hos helsesøster formidles sex med seg selv og andre som noe positivt. Det er viktig å glede seg over lysten. Vi anbefaler de yngste om å vente med samleie, og vi fokuserer på grenser og ansvar. Slik informasjon er en god motvekt til annen info unge finner tilgjengelig, som ofte har et snevert syn på seksualitet og som kan være sterkt pornografisk.

Norske gutter debuterer med samleie når de er rundt 18 år, men det er geografiske variasjoner.

En av knutereglene for årets Tromsø-russ er å ta en chlamydia-test. Selv om kjærligheten er sterk i ungdomsforhold, er det likevel bytte av kjærester. Noen har flere sex-partnere i løpet av et år. Dette gir ?kjærlighetsbasillene? anledning til å spre seg. Chlamydia er den vanligste av de seksuelt overførbare sykdommene. Den gir ikke alltid symptomer og kan føre til sterilitet. Selv om det er høye tall i forekomsten av chlamydia, er det likevel registrert en nedgang de siste årene. Troms er det fylket hvor nedgangen er størst.

Foreldre kan invitere til å snakke om temaet. Det kan bli en fin samtale. Det kan også hende det blir avvisning. Har seksuelle spørsmål vært tema gjennom tidligere barneår, vil det trolig bli lettere å følge opp nå.

Nettsted: www.klara-klok.no

Neste uke: Jenters seksualitet

Hilsen

Helsesøster Guri Midtgard